1°C
Mostar 5°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

11.02.2021 / 14:38 KORONAVIRUS - Covid-19

Šeranić: U nabavci vakcina sve javno i transparentno

Šeranić: U nabavci vakcina sve javno i transparentno
Alen Šeranić / Arhiv
Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić izjavio je da je iznos od 15.617.516 KM, koji je izdvojio Kompenzacioni fond, namijenjen za nabavku vakcina za 200.000 ljudi, što je 400.000 doza vakcina, ...

... i hladnog lanca, odnosno svih frižidera i opreme potrebne za čuvanje i distribuciju vakcine, kao i za vakcinalni potrošni materijal, te da je proces od samog početka javan i transparentan.

Komentarišući pojedine navode o cijeni ruske vakcine, Šeranić je istakao da su svi procijenjeni iznosi definisani na osnovu jedinične cijene, PDV-a, carina, ograničene marže, troškova transporta, čuvanja i da sve navedeno ulazi u cijenu vakcine.

"Ukoliko se pojavljuju određene informacije u vezi sa cijenom vakcine od samog proizvođača, mogu samo da kažem da je cijena o kojoj sam imao prilike da čujem od određenih dobavljača vezana za 'astra zenekinu' vakcinu, pet dolara kada ona izlazi iz fabrike, dok cijena na tržištu iznosi od 20 do 30 evra", rekao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, to su cijene koje su sada formirane na samom tržištu.

"Što se tiče cijene ruske vakcine, u nju ulazi sve kompletno. Mi smo svakako u posljednjih sedam dana, zajedno sa Savjetom ministara i Upravom za indirektno oporezivanje na liniji da riješimo pitanje carina i poreza i da oslobodimo tih troškova i rusku vakcinu, koju nabavlja Republika Srpska, na osnovu čega će se sredstva koja budu plaćena retroaktivno moći povući", objasnio je Šeranić.

Šeranić je naveo da sve čine da se obezbijedi što je moguća veća ušteda po pitanju same nabavke vakcine, ali da se mora imati na umu da sve to košta i da, naravno, samo tržište diktira cijenu vakcine.

"Ja ne mogu govoriti o tome šta se dešava u Rusiji ili Velikoj Britaniji ili nekoj trećoj zemlji koja je proizvođač vakcine i kako oni diriguju cijenu za svoje potrebe i za svoje stanovništvo ili za međunarodni izvoz", napomenuo je Šeranić.

Prema njegovim riječima, kada je riječ o samoj cijeni vakcine i iznosa koji je predviđen za njenu nabavku, on je potpuno adekvatno procijenjen.

"Sve ono što se nabavlja i za šta Kompenzacioni fond daje sredstva podrazumijeva da ukoliko se sredstva ne utroše ona se vraćaju u Kompenzacioni fond. Tako da je to jedna vrlo javna i transparetna procedura u kojoj svakako kontinuirano informišemo javnost", naglasio je Šeranić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo