4°C
Mostar 10°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C

17.03.2021 / 07:58 KORONAVIRUS - Ekskluzivno sa hitne sjednice

Detalji izlaganja / Odlučni Novalić: Prestati s politikanstvom, ishod može biti fatalan

Detalji izlaganja / Odlučni Novalić: Prestati s politikanstvom, ishod može biti fatalan
Foto: Vijesti.ba

Vlada FBiH je sinoć na hitnoj sjednici zadužila Zavod za javno zdravstvo da, bez odlaganja, zaključi ugovor za nabavku vakcina s jedinim ponuđačem koji je dostavio potpunu ponudu - Medimpex d.o.o. Sarajevo (Sputnik V).

Ukupna količina vakcina koje se nabavljaju ugovorom je 500.000.

Rezultat je to mukotrpnog rada predstavnika i institucija Vlade FBiH, ali i upornosti premijera FBiH Fadila Novalića koji je na sinoćnjoj sjednici imao žustro izlaganje čije detalje objavljuju Vijesti.ba.

Pismo namjere iz Kine

Kako doznajemo, Novalić je odmah na početku podsjetio direktora ZZJZ FBiH Davora Pehar da su aktivnosti Vlade Federacije BiH za samostalnu nabavku vakcina počele još krajem decembra, kada je Ured premijera zaprimio Pismo namjere za vakcine od China Sinopharm International Corporation. Ta vakcina je 29.12. prošle godine proslijeđena na postupanje Federalnom ministarstvu zdravstva, Zavodu za javno zdravstvo FBiH i federalnom Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja.

Novalić je na sjednici podsjetio da je Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH na proslijeđeno pismo 05.01.2021. godine dostavio odgovor da provođenje svih procedura koje se odnose na provedbu imunizacije pa i imunizaciju cjepivom protiv COVID-19 na nivou Federacije BiH treba da se provodi u okviru nadležne institucije, odnosno Zavoda za javno zdravstvo FBiH, prenose Vijesti.ba.

Šokantan detalj koji su čuli svi prisutni je onaj da se Zavod za javno zdravstvo FBiH nikada nije očitovao o istom.

- Ističem da je osnovna djelatnost Zavoda da planira i vrši centralnu distribuciju vakcina, nadzire i evaluira provođenje obaveznih imunizacija, te je Zavod, s obzirom na proglašenu pandemiju uzrokovanu virusom COVID-19, bio dužan poduzeti sve mjere i aktivnosti u cilju osiguranja imunizacije stanovništva u Federaciji Bosne i Hercegovine, ne čekajući zaključke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, rekao je Novalić na sjednici.

Inertnost i neodlučnost

Podsjetio je direktora Pehara da je na inicijativu Predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodik, 25.02.2021. godine, u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine održan sastanak, na kojem se razgovaralo o nabavci i isporuci vakcina u Bosni i Hercegovini, o čemu je Novalić informirao Vladu Federacije BiH istog dana kada su doneseni i Zaključci kojim je Vlada pozvala sve domaće kompanije koje se bave proizvodnjom, prodajom i distribucijom farmaceutskih proizvoda da se uključe u proces nabavke vakcine, odnosno, da u kontaktu sa Zavodom za javno zdravstvo razmotre mogućnosti uvoza vakcina za potrebe Federacije, prenose Vijesti.ba

O svemu je informiran i Pehar, a Vlada je zadužila Zavod da koordinira dalje aktivnosti sa kompanijama koje iskažu spremnost uvoza vakcina.

Novalić je potom naveo da je, s obzirom da je uočena inertnost i neodlučnost Zavoda u ovom procesu, a nakon sastanka premijera FBiH, predsjednika Odbora za zadravstvo federalnog Parlamenta, ministra zdravstva te kantonalnih premijera i ministara zdravstva, Vlada 8. marta formirala Ad hoc tim za pregovore s proizvođačima vakcina i/ili ovlaštenim zastupnicima.

Ponude, dobavljači i dokumentacija

Potom je na sjednici 11. marta razmatrana Informacija Ad hoc tima o provedenim pregovorima o provođenju postupka ispitivanja tržišta, obavljenim pregovorima sa proizvođačima vakcina i/ili ovlaštenim zastupnicima u svrhu nabavke vakcina protiv koronavirusa (COVID-19) i donesen Zaključak kojim je zadužen Zavod za javno zdravstvo da, bez odlaganja, zaključi ugovore za nabavku vakcina, sa "MGM Farm" d.o.o. Kakanj i „KRAJINA GROUP" d.o.o. Banja Luka, pri čemu je definirana i ukupna količina vakcina koje se nabavljaju.

Zatraženo je da se ugovorima definira da ponuda garantira dobro izvršenje posla, kao i da količina prvog kontingenta mora biti najmanje 100.000 vakcina, rok isporuke prvog kontingenta i da se plaćanje vrši tek nakon što Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine odobri upotrebu vakcine.

Na sjednici Vlade 15. marta, Pehar je informirao Vladu o nemogućnosti zaključenja ugovora sa "MGM Farm" d.o.o. Kakanj i „KRAJINA GROUP" d.o.o. Banja Luka, a istovremeno je informirana Vlada i da su se pojavili novi ponuđači i da je premijer Federacije, na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo, uputio pisma namjere za nabavku vakcina protiv SARS-Cov-2 (COVID-19), kompanijama: Bosnalijek d.d. Sarajevo (Sputnik V), Bosnalijek d.d. Sarajevo (Astra Zeneca), Medimpex d.o.o. Sarajevo (Astra Zeneca AZD1222), Medimpex d.o.o. Sarajevo [Gam-CoV-Vac (Sputnik V)], Oktal pharma d.o.o. Sarajevo („Johnson&Johnson" Ad 26.COV2-S), Oktal pharma d.o.o. Sarajevo (Astra Zeneca AZD1222), Oktal pharma d.o.o. Sarajevo (Sputnik V), TUZLA FARM d.o.o. (Astra Zeneca) i TUZLA FARM d.o.o. (Sputnik V).

Novalić podsjeća da se ponovno zadužuje Zavod za javno zdravstvo da sagleda sve ponude kompanija koje su iskazale interes za učešće u postupku nabavke vakcine i koje će eventualno iskazati interes, te da do danas (op.a.jučer) do 16.00 sati dostave konačne ponude, sa cijenom, rokom, količinom i garancijom za dobro izvršenje posla, kako bi se Ad hoc tim, ponovo sastao i razmotrio sve pristigle ponude i o tome informirao Vladu Federacije Bosne i Hercegovine.

Alarmantna situacija

- Najzad, večeras smo očekivali od Ad hoc tima da nas informira o okončanom postupku te da će ugovori biti sutra potpisani. Međutim, Vi nas gospodine Pehar i večeras informirate da postupak nije okončan i da je potrebno dodatno vrijeme, vrijeme koje znači život, poručio je sinoć Novalić i nastavio:

- Nakon svakog sastanka od dosadašnja četiri sastanka Ad hoc tima pojavljuju se novi ponuđači, ili postojeći ponuđači zahtijevaju dodatno vrijeme za dostavljanje konkretnih ponuda i to će se sigurno desiti i večeras i sutra i prekosutra...i unedogled...a vrijeme neumitno teče i mi svakim danom odgađanja početka imunizacije doprinosimo usložnjavanju situacije.

Premijer je podsjetio da Federacija bilježi stalni rasta broja novozaraženih i fatalnih ishoda.

- Mi se nalazimo u situaciji kada je svako odgađanje donošenja odluke najgora moguća odluka. Vlada Federacije mora večeras donijeti odluku, osigurati nabavku vakcina u najkraćem mogućem roku, izabrati ponuđača koji nudi prihvatljive rokove isporuke i garantuje ostale elemente koje je Vlada zahtijevala, a sa svim ostalim ponuđačima koji zahtijevaju dodatne rokove za dostavljanje ponuda ili eventualno novim ponuđačima, koji se pojave večeras, sutra, prekosutra...nastaviti pregovore za nabavku dodatnih količina, poručio je Novalić i zaključio:

- Dakle, Ad hoc tim neka nastavi sa radom i pregovorima sa ponuđačima za buduće nabavke vakcina, a molim članove Vlade da večeras prihvatimo jedinu potpunu ponudu i zadužimo Zavod da pristupi zaključenju ugovora. Situacija je alarmantna, ljudski život je vrjedniji od bilo kakvog politikanstva, svako odgađanje odluke usložnjava situaciju i odnosi ljudske živote.



D.N

(Vijesti.ba)

Izdvajamo