8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

25.03.2021 / 10:45 KORONAVIRUS - Sarajevo

U BiH stiglo 23.400 doza vakcina BioNTech/Pfizer

Prva količina vakcina za Bosnu i Hercegovinu iz COVAX mehanizma dopremljena je danas na Sarajevska aerodrom.

Riječ je o 23.400 doza vakcina BioNTech/Pfizer, koje je Bosna i Hercegovina kupila u okviru mehanizma COVAX.

Kako su bh. vlasti ranije izvijestili iz COVAX mehanizma, u večernjim satima trebalo bi biti dopremljeno i 26.400 doza “AstraZeneca” vakcina.Sattler: Ovo je vrlo važan dan za BiH!

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler kazao je kako je vrlo važan dan za Bosnu i Hercegovinu naglasivši kako je naša zemlja druga na podrčju Zapadnog Balkana koja je dobila vakcine putem mehanizma Covax.

Dodao je kako je ovo jedna u nizu isporuka koje će doći u okviru ovog mehanizma, a za koje je BiH osigurala sredstva u cjelosti.

“Covax mehanizma ne bi bilo bez velikodušnih donacija niza donora prije svega Evropske komisije i zemalja članica EU poput Njemačke koje su osigurale preko 2,2 milijarde eura. Sredstva su otišla u istraživanje, garancije i u osiguranje adekvatne cijene vakcina. Nažalost, pandemija itekako uzima danak i na građane i ovu zemlju. Dolazak vakcina predstavlja tračak nade i svakako je ključno za početak procesa oporavka. Istovremeno smo svjedoci da i u durgim zemljama regije, gdje je vakcinacija u toku, brojke su i dalje na visokom nivou. Iz tog razloga važno je i dalje poštivati sve propisane epidemiološke mjere. U ovom teškom periodu koji je još pred nama, u ime međunarodne zajednice mogu reći da ostajemo i dalje uz vas i nastavit ćemo pružati podršku bilo da je riječ o nabavci medicinske opreme, podrške privatnom sektoru i vakcinaciji. Zašto – razlog je zato što niko nije siguran dok svi ne budemo sigurni”, poručio je Sattler.


Gudeljević: Večeras očekujemo i cjepivo AstraZeneca

Nakon što je prva doza cjepiva dopremljena na sarajevski Aerodrom pristunim predstavnicima medija obratila se ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević.

“Kao što smo već najavili, danas je stiglo cjepivo Pfizer u količni od 23.400 doza. Očekujemo da će nam večeras stići i cjepivo marke AstraZeneca i to u količini od 26.400 doza. Ovo cjepivo koje je danas tu će odmah nakon što carina obavi svoju procedru biti proslijeđeno entitetima i Brčko Distriktu. Mi smo već dostavili svu potrebnu dokumentaciju kako bi carina što brže obavila svoj posao i kako bi cjepivo što prije napustilo zračnu luku. Kao što je već poznato Ministarstvo civilnih poslova je još prošle godine potpisalo ugovor sa Gavijem, pristupilo COVAX mehanizmu, uplatili smo kompletan iznos za 1.200.000 doza. Stigle su prve doze, a ja se nadam da će u narendnom razdoblju ostatak stići u redovnim intervalima i količinama koje će zadovoljiti potrebe Bosne i Hercegovine. Želim se zahvaliti svima koji su bili uz nas, koji su nam dali potporu da ne izgubimo nadu”, rekla je Gudeljević i dodala:

“Želim da nam svima poželim puno nade i strpljenja kako bi izdržali ovu pošast koja nas je snašla i apelujem na sve građane da se pridržavaju mjera kako bi prevazišli ovo stanje koje je zaista teško. Nadam se da će i vakcine pomoći u tome. Za sada nemamo tačne datume dolaska ostalih doza. Vidite kako je bilo s ovim. Ne bih se vezala za određeni datum, jer je to promjenjiva kategorija. Očekujemo da ćemo već u narednom mjesecu dobiti veću količinu od ove danas, ali ne bih naslućivala do zvanične informacije.”

Field: Vakcine spašavaju živote, niko nije siguran dok svi nisu sigurni

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matthew Field kazao je danas da je uspostavljeni COVAX mehanizam, iz kojeg su danas stigle prve isporuke vakcina protiv koronavirusa u BiH, osigurao niske cijene vakcina za sve.

Ujedinjeno Kraljevstvo je, kaže, osiguralo 1,3 milijarde funti pomoći za što skoriji završetak pandemije od toga je 548 miliona funti za COVAX.

- No ovo je zaista globalni poduhvat s velikim brojim onih koji u njemu učestvuju i doprinose mu. Vakcine spašavaju živote i smanjuju broj hospitaliziranih osoba. Istraživanja pokazuju da su Pfizer i AstraZeneca visokoučinkovite i sigurne - kazao je Field.

Naglasio je da je pred svima dug put te da je potrebno proizvesti još vakcina, ali svi su svjesni da niko nije siguran dok svi ne budu sigurni.Nelson: Zadovoljstvo zbog pristiglih vakcina protiv COVID-19

Sjedinjene Američke Države čestitale su Bosni i Hercegovini što je uložila 13 miliona dolara u zdravlje građana BiH za kupovinu vakcina protiv COVID-19, čije su prve doze danas stigle u Sarajevo.

Pošiljke su omogućene putem COVAX mehanizma, globalne inicijative za podršku jednakom pristupu cjepivima protiv COVID-19, a sredstva za kupovinu vakacina je investirala Vlada BiH. Prvih 24.300 doza cjepiva BioNTech/Pfizer stiglo je u BiH, a 26.400 doza cjepiva AstraZeneca trebalo bi stići do kraja dana.

- Zbog građana BiH sretan sam što su stigle vakcine protiv COVID-19 koje finansira Vlada BiH, a koje mogu pomoći u zaustavljanju ubrzanog širenja virusa koji imamo posljednjih sedmica -  rekao je američki ambasador Eric Nelson dodajući da sve zemlje trebaju pristup vakcinama protiv COVID-19 kako bi se zaustavila pandemija, i apelirao na ministricu civilnih poslova BiH Ankicu Gudeljević i Vijeće ministara BiH da nastave raditi na hitnoj dopremi i distribuciji vakcina.

Globalno, Sjedinjene Američke Države su obećale inicijalni iznos od dvije milijarde dolara - od ukupno planiranih četri milijarde dolara -Globalnoj alijansi za vakcine (GAVI), za podršku COVAX-u, što SAD čini najvećim kontributorom globalnom pristupu cjepivima protiv COVID-19.

Američki doprinosi COVAX-u, putem USAID-a, će podržati kupovinu i isporuku sigurnih i efikasnih cjepiva protiv COVID-19 za najugroženiju svjetsku populaciju u 92 zemlje sa niskim i srednjim prihodima. Ova podrška je presudna za kontrolu pandemije, usporavanje pojave novih varijanti te pomoć u ponovnom pokretanju globalne ekonomije, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo