14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

25.03.2021 / 15:07 KORONAVIRUS - Sastanak u Sarajevu

Vlada FBiH donijela odluke za nastavak nabavke vakcina

Vlada FBiH donijela odluke za nastavak nabavke vakcina
Foto: Vijesti.ba
Vlada je opredijeljena da se ostavi dodatni rok za izvršenje obaveze po Ugovoru o nabavci vakcina za potrebe imunizacije stanovništva FBiH u 2021. godini, potpisanom 18.3.2021. godine.

Vlada Federacije BiH se, na današnjoj sjednici u Sarajevu, upoznala sa informacijom Ad hoc tima za pregovore sa prozvođačima vakcina i/ili ovlaštenim zastupnicima o provođenju postupka ispitivanja tržišta, obavljenim pregovorima sa proizvođačima vakcina i/ili ovlaštenim zastupnicima u svrhu nabavke vakcina protiv koronavirusa (COVID-19). Također se upoznala i o informacijama u vezi nabavke vakcina Sputnik V za područje FBiH, o Ugovoru o nabavci vakcina s Medimpexom d.o.o. Sarajevo, te o ostalim dokumentima koje je dostavila ova kompanija.

Vlada FBiH je pozvala Vijeće ministara BiH da intenzivira aktivnosti na postizanju bilateralnih dogovora za nabavku vakcina, s ciljem njihove kupovine ili pozajmice, budući da je evidentno da COVAX instrument neće zadovoljiti potrebe Federacije BiH u pogledu imunizacije stanovništva.

S obzirom na današnju informaciju Zavoda za javno zdravstvo, kojom je Vladi Federacije BiH dostavljen akt Nikole Zukora Lakusića, agenta reprezenta uime RDIF Rusija, koji s kompanijom Medimpex d.o.o. Sarajevo učestvuje u postupku nabavke vakcine Sputnik V za područje FBiH, te uvjeravanja da će cjelokupna dokumentacija biti dostavljena Medimpex d.o.o. Sarajevo, odnosno da će aranžman nabavke vakcina Sputnik V za FBiH biti efikasno realizovan u vrlo kratkom roku i to u okolnostirna neprimjerenim i otežavajućim za rad, Vlada je opredijeljena da se ostavi dodatni rok za izvršenje obaveze po Ugovoru o nabavci vakcina za potrebe imunizacije stanovništva FBiH u 2021. godini, potpisanom 18.3.2021. godine, iz razloga više sile, te promijenjenih okolnosti na koje nije bilo moguće uticati.

Vlada je danas formirala Pregovarački tim za nabavku vakcina protiv koronavirusa (COVID-19) za potrebe građana FBiH, kojeg čine premijer FBiH Fadil Novalić, federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i direktor Zavod za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

Zavod za javno zdravstvo FBiH Vlada je zadužila da pruži stručnu i tehničku podršku za nabavku vakcina.

Vlada je zadužila Ad hoc tim za pregovore s proizvodačima vakcina i/ili ovlaštenim zastupnicima da nastavi s radom i sa svim ostalim ponuđačima koji zahtijevaju dodatne rokove za dostavljanje ponuda, ili eventualno novim ponuđačima koji se naknadno pojave, te  nastavi pregovore za nabavku dodatnih količina vakcina.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo