1°C
Mostar 5°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 2°C
Bihać 5°C

25.03.2021 / 20:02 KORONAVIRUS - Zahvaljujući cjepivu

Gibraltar ukinuo maske na ulici i policijski sat

Gibraltar ukinuo maske na ulici i policijski sat
Foto: Arhiv

Gibraltar, malena britanska enklava, odlučio je ukinuti dio epidemioloških mjera poput policijskog sata i nošenja zaštitnih maski na ulici nakon cijepljenja 70 posto stanovništva, priopćile su u četvrtak tamošnje vlasti.

Odluka je donesena zbog “veoma niskog” broja novozaraženih, što je rezultat “uspješnog programa” cijepljenja, rekla je ministrica civilne zaštite Samantha Sacramento.

Gibraltar, na krajnjem jugu Španjolske, uveo je krajem prosinca policijski sat od 22,00 do 6 sati dok je broj slučajeva zaraze bio na vrhuncu.

Policijski sat, koji je bio skraćen, u četvrtak će se ukinuti, a barovi i restorani moći će raditi do 2,00 sata poslije ponoći.

Usto, od nedjelje se ukida obveza nošenja maske u posjećenijim ulicama Gibraltara, ali ostaje obvezna u zatvorenom prostoru, u trgovinama i u javnom prijevozu.

“Napokon ostavljamo iza sebe najsmrtonosniju zimu i ulazimo u proljeće koje nam donosi nadu”, rekao je predsjednik gibraltarske vlade Fabian Picardo.

Pandemija je pokosila 94 osobe u Gibraltaru, većinom u siječnju i u veljači, a virusom se zarazilo 4200 od 34.000 stanovnika.

U zadnjih tjedan dana prijavljen je tek jedan novozaraženi, a u bolnici u enklavi više nema nijednog covid pacijenta.

Program cijepljenja u Gibraltaru nazvan “Operacija sloboda” omogućio je imunizaciju više od 24.000 ljudi, ili 70 posto stanovništva.

Vlasti se nadaju da će do sredine travnja svi stanovnici primiti obje doze cjepiva.

(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo