29°C
Mostar 33°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 25°C
Bihać 29°C

30.07.2021 / 08:44 KORONAVIRUS - Nova ograničenja

Demonstranti blokirali ulice u Bratislavi zbog novog zakona o koronavirusu

Demonstranti blokirali ulice u Bratislavi zbog novog zakona o koronavirusu
Foto: Twitter
Oko 1500 ljudi koji su demonstrirali protiv slovačke politike koronavirusa blokiralo je u četvrtak promet u Bratislavi, tražeći od vlade da povuče novi zakon o pravilima pandemije.

Policija je saopćila kako su demonstranti  blokirali jednu od najvažnijih saobraćajnica u središtu Bratislave. Neki od demonstranata rekli su da planiraju ostati preko noći i narednih dana.

Parlament Slovačke je donio u nedjelju zakon koji bi zdravstvenim vlastima dao ovlast da ponovo uspostave ograničenja za osobe koje nisu potpuno vakcinisane  protiv koronavirusa u slučaju da stope zaraze počnu naglo rasti.

To bi značilo da bi oni bez vakcine trebali pružiti dokaz o negativnom testu na koronavirus kako bi ušli u trgovine ili krenuli na posao. Mjera je u ponedjeljak potpisana.

U četvrtak su demonstranti  tražili da vlada i predsjednik vrate vlast "narodu".

Rekli su da se zakonom uspostavlja dvoklasno društvo- oni koji su vakcinisani i oni koji nisu.

Dvije opozicione stranke socijaldemokrata u zemlji glasale su protiv te mjere i od tada su najavile planove za podnošenje tužbe ustavnom sudu.

Desničarska ekstremistička stranka LSNS protivi se svim covid mjerama i više je puta pandemiju nazvala "kreacijom" koja drži ljude pod kontrolom, prenosi dpa.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo