8°C
Mostar 14°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 11°C

23.11.2021 / 07:57 Ličnost dana - Ličnost dana

ERDUAN KAFEDŽIĆ - KONKRETAN UDARAC KORUPCIJI

ERDUAN KAFEDŽIĆ - KONKRETAN UDARAC KORUPCIJI

Nerijetko se u bh. javnom prostoru čuje kako je borba protiv korupcije pitanje svih pitanja u državi.

U zadnjih 20 godina u BiH je niklo desetine nevladinih organizacija 'specijaliziranih' za tu borbu i još stotine 'zvijezda' granta. Međunarodni sponzori uložili su kroz projekte, obuke, 'studijska' putovanja i šta već ne, stotine miliona KM. Rezultata nema i tu će naravno NGO sektor, u svrhu opravdanja uloženih sredstava, za sve optužiti učmalo bh. pravosuđe. Donekle tačno. No, budimo pošteni - ni NGO sektor nije uradio mnogo konkretnog.

Da je to moglo i može bolje pokazuje za relativno kratko vrijeme Ured za borbu protiv korupcije KS i njen čelni čovjek Erduan Kafedžić.

Jučer je bh. javnost mogla svjedočiti kako se to radi. Ured je precizno ukazao na nezakonite građevinske projekte u KS. U tu svrhu izrađen je i dokumentarni film. U filmu su kao zakonski sporni projekti zadookumentovani i izdvojeni stambeni kompleks Tibra na Stupu, Sarajevo Tower na Dolac Malti, stambeni kompleks Nova Otoka, novoizgrađeni Vidikovac na Trebeviću i projekt poslovno-sportskog centra na Bjelašnici.

Za početak veoma konkretno i dovoljno!

Kafedžić je ukazao i na spregu političara i investitora, odnosno na stvorenu cijelu mrežu ljudi koji čine nezakonitosti. Riječ je o investitorima s krupnim kapitalom, a uz sve i da pojedini novac od korupcije koriste i za finansiranje političkih kampanja.

Kafedžić je najavio i formiranje javnog registra kompanija koje se bave građevinarstvom i nekretninama. Otkriveni su šokantni podaci koje ni bh. pravosuđe neće moći ignorirati. Tužilaštco je već je obaviješteno.

Za svaku borbu, a posebno protiv korupcije potrebno je imati i podršku. Ured je ima u Ambasadama Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Švedske te delegacije Evropske unije i OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Ipak, osim podrške potrebne su i kompetencije. A Kafedžićev tim pokazuje da ih ima.





(Vijesti.ba)

Izdvajamo