9°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 9°C

08.03.2024 / 16:09 Ličnost dana - LIČNOST DANA

JASMINA OMERBEGOVIĆ - HISTORIJSKI PODVIG

JASMINA OMERBEGOVIĆ - HISTORIJSKI PODVIG
Foto: YouTube / NATO BiH
Uoči Međunarodnog dana žena, Akademija odbrane Ujedinjenog Kraljevstva (Defence Academy of the United Kingdom) slavi ulogu žena u odbrani, ističući izuzetan doprinos koji dolazi iz različitih dijelova svijeta.

Među njima se posebno izdvaja Major Jasmina Omerbegović iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), koja je prošle godine ostvarila historijski podvig kao prva osoba iz Bosne i Herecegovine koja je održala vojnu obuku u Ujedinjenom Kraljevstvu, naveli su iz Akademija odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.


Omerbegović je prvo pozvana da se pridruži timu Direktnog osoblja (DS) kursa Savjetnika za odbrambenu ljudsku sigurnost (DHSA) u oktobru prošle godine. Njen izuzetan uspjeh rezultirao je ponovnim pozivom, te će se ovog proljeća vratiti kako bi ponovo pomogla u dostavi ovog kursa.

Major Omerbegović aktivno radi na razvoju politike i integraciji ljudske sigurnosti u obrazovanje i obuku unutar OSBiH. Njen povratak u ulozi instruktora DHSA predstavlja značajnu prednost, omogućavajući razmjenu znanja i iskustava unutar međunarodnog okruženja.

"Ponovno preuzimanje uloge unutar DHSA kao instruktor i član tima DS-a predstavlja značajnu prednost. To omogućava istraživanje i dijeljenje nakupljenog znanja i iskustava unutar grupe za uzajamno učenje. Višenacionalno okruženje pojačava značaj multikulturalizma i njegovu integraciju u vojnu službu. To ne samo da poboljšava lični rast, već obogaćuje i proces učenja", rekla je ona.

Major Peter Chilvers iz Odjela za vođstvo i poslovnu grupu (DLaB) je rekao o imenovanju:

“Vidio sam ovo kao pravu priliku da osnažim odnos i omogućim OSBiH-u da ponudi nešto što ne samo što jača njihove sposobnosti, već i jača međusobno povjerenje i otpornost. Oduševljeni smo što najavljujemo da će Major Omerbegović ponovo biti s nama u aprilu.

Partnerstvo između Akademije odbrane i OSBiH smatra se ključnim za izgradnju odnosa u oblasti ljudske sigurnosti, pružajući podršku šire diplomacije odbrane. Kurs DHSA, fokusiran na zaštitu civila, integritet, i borbu protiv korupcije, predstavlja važan korak ka jačanju odnosa između dvije zemlje.


Očekuje se da će posjeta major Omerbegović u aprilu dodatno ojačati veze između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva, dok će njen doprinos obuci u oblasti odbrane ostati trajan simbol angažmana žena u vojnim sferama širom svijeta.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo