8°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 9°C

19.12.2021 / 18:18 KORONAVIRUS - Zbog širenja omicrona

Brisel ubrzava isporuku vakcina zemljama članicama

Brisel ubrzava isporuku vakcina zemljama članicama
Foto: Ilustracija

Evropska komisija danas je objavila da je sklopila sporazum s kompanijom Pfizer/BioNtech o isporuci 20 miliona dodatnih doza vakcina protiv covida državama članicama u prvoj polovini 2022. kako bi se olakšale kampanje vakcinacije.

Komisija je izvijestila i da je istovremeno aktivirala "prvu opciju naručivanja više od 200 miliona doza u skladu s trećim ugovorom s Pfizer/BioNTech-om".

"Spomenuta narudžba pokriva i vakcine prikladne za varijantu omicron, ako takva vakcina postane dostupna u dogledno vrijeme", stoji u objavi Komisije te se dodaje da bi isporuke trebale početi od drugog tromjesečja 2022. godine.

U prvom tromjesečju 2022. Pfizer/BioNtech će isporučiti 20 miliona dodatnih doza vakcina (5 miliona u januaru, 5 miliona u februaru i 10 u martu).

Ove se doze pridodaju na 195 miliona doza čiju je isporuku Pfizer/BioNTech već planirao, što znači da bi ukupan broj isporuka u prvome tromjesečju iznosio 215 miliona, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Postignut je i dogovor s farmaceutskom kompanijom Moderna o isporuci dodatnih doza vakcina tokom prvog tromjesečja 2022. godine, dodaje se u saopštenju.

"To će se pokazati osobito korisnim za države članice s kratkoročnom potrebom za dodatnim dozama vakcina", pojasnila je Komisija.

"Proširenje vakcinacije za sve građane i primjena dodatnih, booster doza ključni su i hitni", poručili su čelnici država i vlada EU u četvrtak nakon sastanka na vrhu u Briselu.

"S obzirom na očekivano brz porast zaraza sojem koronavirusa, omicronom, ovaj je potez hitniji nego ikada dosad", ističe se u saopštenju Komisije.

Evropska komisija, na čelu s Ursulom von der Leyen, izvijestila je "da će tijesno sarađivati s proizvođačima vakcina kako bi se dodatno ubrzala isporuka doza državama članicama te da bi se vakcinacija prvi i drugi put, kao i primjena booster doza mogle pojačati u sedmicama i mjesecima koji su pred nama".

Komisija ističe da bi omicron u državama članicama EU, gdje je dosad u potpunosti vakcinisano samo 67 posto stanovnika, mogao postati dominantan soj već do sredine januara.


(Vijesti.ba / tportal.hr)

Izdvajamo