14°C
Mostar 18°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

23.12.2021 / 17:49 KORONAVIRUS - FDA

U Americi odobrena Merck & Co pilula protiv COVID-19

U Americi odobrena Merck & Co pilula protiv COVID-19
Foto: Ilustracija
Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je još jedan lijek koji može spriječiti ozbiljne komplikacije od koronavirusa.

Radi se o tableti kompanije Merck, poznatoj i pod imenom molnupiravir, javlja AP.

Podsjetimo, jučer je u SAD-u odobren Pfizerov lijek za koronavirus.

Mnogi smatraju da je molnupiravir odlično rješenje jer se pacijenti mogu liječiti od koronavirusa a da pritom ne borave u bolnici, navodi CNN.

Naime, kada se pacijentu dijagnosticira zaraza Covidom-19, on može započeti terapiju ovim lijekom i dva puta dnevno tokom pet dana uzimati četiri kapsule od 200 miligrama (ukupno 40 tableta).

Merckov lijek molnupiravir, razvijen s Ridgeback Biotherapeutics kompanijom, a djeluje tako što ubacuje male greške u genetski kod virusa. To je izazvalo zabrinutost da bi lijek mogao potaknuti virus da mutira u još virulentnije sojeve.

Lijek cilja na dio virusa poznat kao RNA polimeraza, koji se nije mnogo promijenio u varijanti omikrona.

Odobrenje FDA tako donosi još jedan lijek koji se lako koristi u borbi protiv rastućih infekcija. Lijek molnupiravir je već odobren za upotrebu u Ujedinjenom Kraljevstvu. U Evropskoj uniji se još uvijek ispituje.

Američki savezni regulatori odobrili su Merckov lijek samo za odrasle s ranim simptomima COVID-19 koji su najosjetljiviji na teške oblike bolesti.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo