°C
Mostar 13°C
Tuzla 16°C
Banja Luka °C
Bihać 13°C

14.01.2022 / 15:07 KORONAVIRUS - Covid-19

Slovenija: Drugi najveći broj zaraza, razmatra se novo skraćenje karantene

Slovenija: Drugi najveći broj zaraza, razmatra se novo skraćenje karantene
Foto: Vijesti.ba

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 6918 novih zaraza koronavirusom, nešto manje od dosad rekordnih 7420 slučajeva od srijede, no oko 50 posto više nego prije sedam dana, kad ih je bilo 4069, a vlada zbog ozbiljnosti situacije razmatra skraćivanja karantene i druge moguće mjere.

Gospodarska komora upozorila je da radne procese potencijalno ugrožava širenje omikron varijante virusa i posljedično velik broj zaposlenih koji moraju ostati kod kuće u izolaciji zbog zaraze ili u karanteni zbog rizičnih kontakata.

Predstavnik Komore Aleš Cantarutti izjavio je da gospodarstvu zato traži uvođenje kraće, petodnevne karantene, umjesto trenutno važeće sedmodnevne, s time da bi za izlazak iz karantene bio potreban negativan test na koronavirus.

Kako javljaju slovenski mediji, epidemiolozi i vlada naklonjeni su takvom rješenju koje bi moglo stupiti na snagu idućeg tjedna ako ga vlada odobri.

Zbog velikog broja zaraza i posljedičnih karantena problemi su i sa zaposlenima u zdravstvenom sustavu i školstvu, no ministar zdravstva Janez Poklukar kazao je u četvrtak da će, dođe li do zatvaranja, obrazovni sustav biti zadnji i da će se inzistirati da u većini škola nastava bude u učionicama.

Slovenski Institut za javno zdravlje (NIJZ) objavio je da je u 24 sata s 13881 testiranjem potvrđeno 6918 infekcija, što znači da je 50,6 posto nalaza bilo pozitivno, te da se ozbiljna situacija zbog širenja omikron varijante u populaciji nastavlja.

Svi indikatori širenja epidemije su u porastu, pa je sedmodnevni prosjek potvrđenih zaraza sada već 5249, 14-odnevna incidencija slučajeva zaraze na sto tisuća stanovnika porasla je na 2640, a ocjenjuje se da je oko 55 tisuća slučajeva aktivne zaraze.

U bolnicama je trenutno 524 covid pacijenata, od čega na intenzivnim odjelima njih 155, a u 24 sata bilo je i šest novih smrtnih slučajeva.

Akcija masovnog cijepljenja širom države, započeta u četvrtak, danas se nastavlja i završit će u subotu. Cijepljenje se provodi Pfizerovim i Moderninim cjepivom, no najviše je onih koji traže dodatnu booster ili drugu dozu, dok je broj onih koji se odlučuju za prvu dozu vrlo mali.

Prema podacima ministarstva zdravstva, do sada se u Sloveniji osnovnim dozama cjepiva zaštitilo 57 posto populacije, barem prvu dozu primilo je oko 60 posto stanovništva, a skoro trećina je dobila i dodatni booster, prenosi Hina.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo