14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

18.04.2022 / 16:40 Komentari - Prenosimo

Der Standard: Srbija, Rusija i dio Hrvatske rade na uništavanju BiH

Der Standard: Srbija, Rusija i dio Hrvatske rade na uništavanju BiH
Foto: Snapshot
Milorad Dodik, šef SNSD-a, ne krije da je očito na strani Rusije, uprkos ruskom ratu protiv Ukrajine.

On je prije nekoliko dana na skupu u istočnobosanskom gradu Bijeljini uzvikivao: “Živjela Srbija, živjela Rusija, živjela Republika Srpska!“ Njegove pristalice glasno su pozdravili aplauzom, piše austrijski Standard.

Podsjećaju da Dodika, koji je godinama pod američkim sankcijama, a sada i na kaznenom spisku Velike Britanije, blisko sarađuje sa Kremljom.

“Upravo ta blizina režimu Vladimira Putina čini bosanskohercegovačkog političara faktorom rizika za cijelu regiju. Jer niko ne zna što je tačno dogovorio s Kremljom i koji će biti njegovi sljedeći koraci. A Dodikov je cilj godinama bio da uništi državu Bosnu i Hercegovinu željom da se RS otcijepi”, piše Standard.

Prema riječima diplomata, Dodik bi uskoro mogao biti procesuiran za korupciju. Istrage se već vode u Bosni i Hercegovini. Odlučujući su, kaže, dokumenti iz Srbije, prema kojima Dodik, između ostalog, posjeduje i vilu.

“Dokumenti bi, tvrde diplomate, mogli biti prebačeni u Bosnu i Hercegovinu ako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uskrati podršku Dodiku. U svakom slučaju, problem scenarija bi bio što bi se stekao utisak da se ne radi o istragama nezavisnog pravosuđa, već o političkim dogovorima Zapada sa Vučićem”.

Za državu Bosnu i Hercegovinu, međutim, uplitanje susjednih država Srbije i Hrvatske uvijek je bilo posebno štetno, jer narušava suverenitet Bosne i Hercegovine. Zapadne diplomate su, kako se navodi, ipak uvijek iznova podsticali ovo uplitanje.

“Više puta su tražili od Vučića da utiče na Dodika. A Vučić je to, naravno, iskoristio da se pretvara da je veliki faktor stabilnosti na Balkanu. U svakom slučaju, rasprava o mogućem procesuiranju Dodiku pokazuje koliko se političar sada smatra opasnim i koliko su stranački politički interesi podrivanje ustavne strukture u BiH”.

U Bosni i Hercegovini bi zato, navodi se, trebalo hitno promovisati nezavisno pravosuđe i jačanje struktura vladavine prava, takođe uz pomoć EU. Bilo je mnogo prijedloga za to, ali nikada nisu prihvaćeni.

“Dodik je sada očito zabrinut da bi njegova karijera mogla završiti prije jesenjih izbora. Ispred njegovog imanja u Laktašima, nedaleko od Banjaluke, stoji ogromno crno oklopno vozilo Despot da ‘štiti’ političara. Na vozilo je zalijepljena slika sveca. MUP Republike Srpske podigao je nivo bezbjednosti oko Dodika na najviši nivo. Dodika i njegovu porodicu navodno ugrožava ‘određena skupina’. Kažu da se boji ‘otmice’”, piše list.

Predstavništvo EU-a i Kancelarija visokog predstavnika (OHR) često su se međusobno nadmetali već dugi niz godina. Prvobitno je OHR trebalo da bude raspušten, a EU da preuzme ulogu. “Ali budući da nacionalisti u BiH, uz podršku Srbije, Rusije i dijelom Hrvatske, žele da nastave sa prijetnjama i uništavanjem države BiH, OHR nikada nije zatvoren”, ukazuje se.

Uslovi za to nikada nisu ispunjeni.


Foto: snapshot

Istovremeno, EU je posljednjih godina izgubila kredibilitet i moć u šest država koje nisu članice EU-a na jugoistoku Evrope, jer nije ispunila svoja obećanja.

“Nacionalisti bosanskih Srba poput Dodika i njegovog SNSD-a više ne priznaju OHR, a Rusija više ne podržava tu instituciju i Visokog predstavnika. I iz tog razloga će OHR-u biti teško da sprovodi odluke koje donosi u RS-u, na primjer kada je u pitanju njihovo objavljivanje u Službenom listu RS-a. Rizik je i činjenica da je Dodik nedavno najavio da se vojna misija EU Eufor Althea u BiH više neće produžiti (godišnje produženje u Savjetu bezbjednosti UN-a trebalo bi da bude početkom novembra)”.

Dodik, koga treba shvatiti kao Putinovog portparola na Balkanu, jasno je dao do znanja da vojna misija, koja je nedavno pojačana, više neće moći da garantuje sigurno okruženje u Bosni i Hercegovini od sljedeće zime. Stoga se razmišlja u pravcu da NATO treba da preuzme tu funkciju. U Bosni i Hercegovini postoji predstavništvo NATO-a i mandat bi se mogao proširiti.

Njemački političar Mihael Brand (CDU) nedavno je za njemački dnevnik TAZ izjavio da je osovina između Republike Srpske preko Srbije i Rusije “osovina sposobna za rat”. Brand kaže za Eufor: “Najava jačanja Eufora nema učinka jer mandat ističe za nekoliko mjeseci, a produženje neće uspjeti zbog ruskog veta u SBUN-a.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izričito je prošle nedjelje spomenuo zaštitu Bosne i Hercegovine od strane NATO-a. „NATO ima pravo na to od Dejtonskog sporazuma. NATO mora vojno da osigura mir ako želimo da spriječimo sljedeći rat u Evropi”.

Brand je takođe bio kritičan prema ulozi Hrvatske ukazujući da je posljednjih mjeseci masovno podržavala stranku HDZ u BiH koja je uz pomoć predstavnika EU htjela da promijeni izborni zakon kako bi ubuduće samo HDZ-ov političar mogao obavljati funkciju člana Predsjedništva BiH.

HDZ-ovo lobiranje u evropskim institucijama takođe je na vrlo plodnom tlu, jer je vrlo malo država EU ozbiljno zabrinuto za Bosnu i Hercegovinu i ima dovoljno stručnosti.

Brand je sada o Hrvatskoj u TAZ-u rekao da je premijer Andrej Plenković “pod pritiskom ekstremnih nacionalista“. U međunarodnom pravu i u Evropi, međutim, vredi nepovredivost granica.

„Hrvatska više ne smije aktivno da ugrožava ustav i državnost susjedne države, ni spolja ni iznutra, već naprotiv mora vlastitim ekstremistima pokazati granice”, piše Der Standard.


(Vijesti.ba / Danas.rs)

Izdvajamo