10°C
Mostar 13°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 12°C

30.06.2022 / 19:33 KORONAVIRUS - Sedmični izvještaj

SZO: Osjetno povećan broj zaraženih virusom korona

SZO: Osjetno povećan broj zaraženih virusom korona
Foto: Agencije

Broj novih slučajeva infekcije virusom korona porastao je za 18 odsto u protekloj sedmici, sa više od 4,1 milion prijavljenih slučajeva u svijetu, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

SZO je u svom najnovijem sedmičnom izvještaju o pandemiji navela da je broj umrlih u svijetu ostao relativno sličan onom od prošle sedmice, odnosno oko 8.500.

Broj smrtnih slučajeva uzrokovanih virusom korona porastao je u tri regiona - na Bliskom istoku, u jugoistočnoj Aziji i Sjevernoj, Južnoj i Centralnoj Americi.

Najveći sedmični porast kada se radi o novim slučajevima kovida-19 zabilježen je na Bliskom istoku, odnosno za 47 odsto, navodi se u izvještaju. Infekcije su porasle za oko 32 odsto u Evropi i jugoistočnoj Aziji i za oko 14 odsto u Sjevernoj, Južnoj i Centralnoj Americi.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da je broj slučajeva u porastu u 110 zemalja, uglavnom zbog varijanata omikrona BA.4 i BA.5.

"Ova pandemija se mijenja, ali nije gotova", rekao je Tedros ove sedmice tokom brifinga za novinare.

On je naglasio da je mogućnost praćenja genetske evolucije kovida-19 "pod prijetnjom", jer su zemlje ublažile napore za praćenje i genetsko sekvenciranje, upozoravajući da će to otežati otkrivanje novih i potencijalno opasnih novih sojeva.

On je pozvao zemlje da vakcinišu svoju najugroženiju populaciju, uključujući zdravstvene radnike i osobe starije od 60 godina, rekavši da su stotine miliona i dalje nevakcinisane i da su u opasnosti od teških bolesti i smrti.

Tedros je naveo da je, iako je širom svijeta primijenjeno više od 1,2 milijarde vakcina protiv kovida-19, prosječna stopa imunizacije u siromašnim zemljama oko 13 odsto.

"Ako bogate zemlje vakcinišu djecu od samo šest mjeseci i planiraju da urade nove krugove vakcinacije, neshvatljivo je sugerisati da zemlje sa nižim prihodima ne bi trebalo da vakcinišu i povećaju otpornost najranjivijih kategorija stanovništva", istakao je on.

SAD su ranije ovog mjeseca odobrile vakcine protiv kovida-19 za odojčad i djecu predškolskog uzrasta, uvodeći nacionalni plan imunizacije za 18 miliona najmlađe djece.

Američki regulatori su, takođe, preporučili da neki odrasli dobiju buster dozu na jesen, koja odgovara najnovijim varijantama virusa korona.

(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo