17°C
Mostar 20°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

06.07.2022 / 15:31 KORONAVIRUS - Zavod za javno zdravstvo FBiH

Porast broja oboljelih od koronavirusa ukazuje na važnost vakcinacije i revakcinacije

Porast broja oboljelih od koronavirusa ukazuje na važnost vakcinacije i revakcinacije
Foto: FENA

Iako je posljednjih mjeseci pandemija koronavirusa jenjala, ipak nema mjesta za opuštanje. 

Zadnje vijesti su upozoravajuće te je kao i u ostatku Evrope, i u BiH došlo do određenog porasta broja oboljelih od COVID-19, a podlinije omikron varijante se brže šire i, prema najavama, u narednom periodu će postati dominantne. Mnogi građani strahuju od onoga šta donosi jesen.

Kakva su očekivanja, šta nadležni poduzimaju i kako se ponašati kada je u pitanju nastavak vakcinacije protiv COVID-19, pitali smo dr. Sanjina Musu, šefa Službe za epidemiologiju Federalnog zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ).

-Situaciju s pandemijom i dalje budno motrimo. Ključne stvari od kojih će ovisiti razvoj epidemiološke situacije su pojave novih varijanti SARS-CoV-2 virusa i populacijski imunitet. Ipak, sadašnji podaci ukazuju da podlinije omikron varijante, BA.4 i BA.5, uzrokuju manji broj hospitalizacija od prijašnjih. Nadzor koji smo uspostavili u Federaciji BiH objedinjuje 18 laboratorija, odakle primamo podatke o rezultatima testiranja, kao i podatke kantonalnih zavoda za javno zdravstvo, i taj posao se nastavlja. Na stranici www.covid-19.ba koja je dostupna od početka pandemije prikazani su podaci i analize. Bazirani su na uspostavljenoj web-bazi podataka u realnom vremenu, koju smo dizajnirali za praćenje kretanja COVID-19. Tu smo objedinili više od 1,2 miliona unosa rezultata PCR testiranja, dakle, koji su standard za potvrđivanje prisustva koronavirusa. S pojavom omikron varijante u širokoj upotrebi su i brzi antigenski testovi - kaže dr. Musa.

S porastom broja novih slučajeva oboljelih od koronavirusa, podcrtava naš sagovornik, važno je da svi ostanemo oprezni.

-Važno je da poduzimamo mjere opreza i pobrinemo se da smo u toku sa vakcinacijom protiv COVID-19, koja ostaje naš najbolji oblik odbrane od virusa. Nije kasno da se nadoknadi propuštena revakcinacija ili čak prve doze. Iz sedmice u sedmicu i dalje nam se prijavljuju vakcinacije prvim dozama. Naprimjer, u Federaciji BiH za vrijeme četvrtog vala kad je bila dominantna delta varijanta, imali smo manji pritisak na zdravstveni sistem i manji broj smrtnih ishoda za 40 posto. Jedan od glavnih razloga jeste da je od trećeg do desetog mjeseca 2021. godine vakcinisano 500.000 stanovnika Federacije BiH - ističe dr. Musa.

Pojašnjava da trenutno ne postoje dokazi koji bi ukazivali da nove omikron podlinije uzrokuju ozbiljnije oblike bolesti od ranijih varijanti.

U Zavodu za javno zdravstvo FBiH podsjećaju da je u Federaciji trenutno više od 30 posto vakcinisanog stanovništva, što je manje od očekivanoga, ali napominju da tu brojku treba uzeti relativno, jer se ona odnosi na cjelokupno stanovništvo u FBiH, prema procjenama Federalnog zavoda za statistiku.

-Postoje različite procjene trenutnog broja stanovnika u FBiH, na osnovu čega se ovaj postotak računa, stoga ovaj podatak treba uzeti s oprezom. Nadalje, u ovih 30 posto nisu uračunati ljudi koji su bili cijepljeni u Srbiji i Hrvatskoj, odnosno, u drugim zemljama. Nekoliko urađenih presječnih studija je ukazivalo da obuhvat imunizacijom protiv COVID-19 iznosi oko 50 posto, pojašnjavaju u ZZJZ FBiH.

Svakog ponedjeljka na internetskoj stranici ovog zavoda objavljuju se izvještaji o epidemiološkoj situaciji u vezi sa COVID-19. Trenutno u Federaciji nema velikog broja hospitaliziranih.

-Osim redovitog nadzora tokom pandemije COVID-19, Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, predvodila je istraživanja koja su se odnosila na studije prijenosa unutar kućanstava, bihevioralne studije, studije seroprevalence. Kontinuirano se prikupljaju podaci o dužini trajanja zaštite bilo nakon prirodne infekcije, bilo nakon imunizacije, a naročito je važna zaštita od težih oblika bolesti. U svakom slučaju, nakon ove dvije pandemijske godine možemo reći da je stvoren značajan imunitet unutar populacije i da je program imunizacije imao ključnu ulogu, a sve to govori u prilog kontinuiranoj kontroli utjecaja COVID-19, dodaje dr. Musa.

No, kako kaže, sasvim je izvjesno da će s jeseni, kada inače dolazi do porasta broja akutnih respiratornih infekcija, doći i do veće aktivnosti COVID-19.

-Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju koje u Federaciji BiH donosi politiku imunizacije, već je u desetom mjesecu prošle godine za visokorizične skupine preporučilo prvu revakcinaciju, a to je treća doza koja se široko počela primjenjivati od novembra 2021. U maju ove godine, na sjednici ovog tijela, donesena je odluka i za drugu revakcinaciju, a to je četvrta doza za rizične skupine. Ponovno da naglasimo, primijećeni porast broja novih slučajeva u protekloj sedmici ukazuje na važnost revakcinacije, prije svih rizičnih skupina, poručuje dr. Musa.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo