28°C
Mostar 34°C
Tuzla 36°C
Banja Luka 33°C
Bihać 27°C

13.11.2022 / 13:59 Izbori 2022 - Potpredsjednik DF-a

Dunović: Čudno kad vas u koaliciju poziva neko s manje osvojenih izbornih glasova

Dunović: Čudno kad vas u koaliciju poziva neko s manje osvojenih izbornih glasova
Foto: FENA
Sjednicu Predsjedništva DF-a najavio je za utorak „kada ćemo imati konkretnije podatke i smjer u kome ćemo se kretati“.

Potpredsjedniku Demokratske fronte (DF) Milanu Dunoviću čudan je poziv iz redova političkog subjekta Narod i pravda (NiP) za višestranačko koaliranje budući da je razlika u broju osvojenih izbornih glasova između ova dva politička subjekta veća u korist DF-a.

- Moram reći da, kad vas neko s manje glasova poziva u koaliciju, meni je to čudno. To je i u političkoj teoriji i praksi nešto što je neizvodivo, da neko ko nije politički pobjednik poziva nekoga u koaliciju. Konkretno, na nivou FBiH, Narod i pravda ima 67.000 glasova, Demokratska fronta 107.000; razlika od 40.000 glasova. I sad vas neko poziva i nešto nudi - kazao je Dunović odgovarajući na novinarska pitanja danas u Sarajevu uoči njegovog gostovanja na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“.

Osim toga, Dunoviću je neprihvatljivo da se o mogućem koaliranju, u ovom slučaju na državnom i federalnom nivou, komunicira pozivima putem medija.

Kad je riječ o eventualnim koalicijama DF-a u kantonima, u tome potpunu slobodu odlučivanja imaju kantonalne stranačke organizaciju, kazao je Dunović ne isključujući i mogućnost različitih koaliranja na tim nivoima.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo