8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

21.03.2023 / 08:34 KORONAVIRUS - Američki predsjednik

Biden potpisao zakon o otkrivanju podataka o porijeklu Covida-19

Biden potpisao zakon o otkrivanju podataka o porijeklu Covida-19
Foto: Agencije

Američki predsjednik Džozef Bajden, tri godine nakon izbijanja pandemije Kovida-19, potpisao je zakon kojim je svojoj vladi naložio da objavi što je više moguće povjerljivih informacija o porijeklu novog koronavirusa, posebno u vezi s laboratorijom u Vuhanu.

Zakon je nedavno jednoglasno usvojen i u Zastupničkom domu i u Senatu.

Zakon nalaže nacionalnom direktoru obavještajnih službi da otkrije obavještajne podatke u vezi s Kineskim institutom za virologiju u Vuhanu.

Također propisuje da se objavljuju podaci o istraživanjima koja su provedena prije izbijanja pandemije, ali dopušta vladi da određene informacije zataji od javnosti zbog nacionalne sigurnosti ili radi zaštite metoda i izvora prikupljanja podataka.

"Slažem se s ciljem Kongresa da se objavi što više informacija o porijeklu Kovida-19", objavio je Bajden, koji smatra da bi porijeklo bolesti trebalo istražiti kako bi se uspješnije spriječile nove pandemije.

"Moja vlada nastavit će provjeravati sve povjerljive informacije vezane uz porijeklo Kovida-19, uključujući moguće poveznice s Institutom za virusologiju Vuhan - rekao je, najavljujući deklasificiranje do sada prikupljenih podataka, s iznimkom informacija koje bi ocijenili štetnim za nacionalnu sigurnost.

Američke obavještajne agencije podijeljene su oko toga je li vjerojatni izvor smrtonosnog virusa curenje iz laboratorija ili prijenos sa životinja na tržnici u Vuhanu.

Stručnjaci kažu da se pravo porijeklo Kovida-19, usljed kojeg je preminulo više od 1,1 milion ljudi u Sjedinjenim Državama i još milionei diljem svijeta, možda neće znati godinama, ako ikada i bude, prenosi STA.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo