0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

10.04.2023 / 22:50 KORONAVIRUS - Peking

Kineski naučnik tvrdi da COVID-19 možda potiče od ljudi

Kineski naučnik tvrdi da COVID-19 možda potiče od ljudi
Foto: Ilustracija

Kineski naučnik tvrdi da virus COVID-19 možda potiče od ljudi, javlja Anadolija.

Kancelarija za informisanje kineskog državnog vijeća održala je u subotu konferenciju za novinare u Pekingu na kojoj se razgovaralo o najnovijim nalazima o praćenju porijekla koronavirusa.

Genetske sekvence virusnih uzoraka uzetih sa pijace morskih plodova Huanan u Wuhanu, za koju se smatralo da je “nulta” tačka pandemije, bile su “skoro identične” onima kod pacijenata zaraženih koronavirusom, što sugeriše da COVID-19 možda potiče od ljudi.

Istraživači su analizirali više od 1.300 uzoraka DNK prikupljenih od životinja i okoliša na tržnici. Koronavirusa nije bilo ni u jednom od 457 ispitanih životinjskih uzoraka, što poništava mogućnost prenošenja sa životinja.

“Ovi nalazi ukazuju na to da se u slučajevima na tržnici virus prenosio sa drugih ljudi, a ne sa prodatih životinja”, rekao je Tong Yigang sa Univerziteta hemijske tehnologije u Pekingu.

Još uvijek nema dovoljno dokaza koji bi podržali nedavne studije koje su sugerirale da su rakunski psi porijeklo koronavirusa, dodao je.

Profesor je rekao da također nema podataka o mogućnosti da je virus stvoren u laboratoriji.

Prvi slučajevi COVID-19 prijavljeni su u Wuhanu u centralnoj Kini u decembru 2019. godine, a kasnije su se proširili svijetom.

Proglašena je globalna pandemija, koja je odnijela milione života.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo