°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

14.05.2023 / 11:37 Ljepota i Zdravlje - KCUS

Na Klinici za ortopediju prvi put ugrađena reverzna endoproteza ramena

Na Klinici za ortopediju prvi put ugrađena reverzna endoproteza ramena
Foto: KCUS

Na Klinici za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prvi put je urađen operativni zahvat ugradnje reverzne proteze ramena pacijentici Ajki Hodžić (1963) iz Bihaća i to u potpunosti samostalno od strane ljekara dr. Walid Suliman i mr. sci. dr. med. Faruka Lazovića.

 

Prema riječima mr. sci. dr. med. Faruka Lazovića, pacijentici je urađen operativni zahvat ugradnje reverzne endoproteze ramena.

-Pacijentica je zadobila prelom proksimalnog humerusa (rame) prije devet godina i od tada je u potpunosti bila limitirana sa pokretima. Ova povreda joj je onemogućavala standardne aktivnosti, što je uticalo i na kvalitet života pacijentici - pojasnio je Lazović, saopćeno je iz KCUS-a.

Ističe da je prethodno isti operativni zahvat urađen u nekoliko navrata na Klinici za ortopediju KCUS-a, ali od strane gostujućih ortopeda.

Šef Klinike za ortopediju i traumatologiju Đemil Omerović ističe da medicinski timovi u KCUS obavljaju najkompleksnije operativne zahvate.

- Naši pacijenti su zadovoljni, a tome govore pohvale. Ponosni smo što imamo medicinski kadar koji se stalno educira kako bi mogli u potpunosti obavljati kompleksne hirurške zahvate - naglašava Omerović.

Generalna direktorica KCUS Sebija Izetbegović istakla je da Klinika za ortopediju KCUS prati najsavremenije metode liječenja bolesnika.

-Proširujemo paletu zdravstvenih usluga, uvodimo nove procedure i zahvate koji se nikada ranije nisu radili u BiH. Ovakvim radom direktno utičemo na smanjenje broja pacijenata koji se izmještaju na liječenje izvan naše zemlje. Trudimo se da nakon ovakvih procedura pacijenti vrlo brzo krenu u normalni život i vrate se svakodnevnim aktivnostima - rekla je Izetbegović, saopćeno je iz Press službe KCUS-a.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo