9°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

17.05.2023 / 11:26 Zanimljivosti - Skeniranje

Napravljena kompletna 3D snimka Titanica

Napravljena kompletna 3D snimka Titanica
Foto: Twitter

Vjerovatno najpoznatiji brod svih vremena, koji na dnu Atlantskog okeana leži već preko 110 godina, zahvaljujući 3D tehnologiji i mapiranju okeanskog dna sad je moguće vidjeti u potpuno novom svjetlu.

Napravljen je prvi kompletni digitalni scan Titanika, a uz pomoću kojeg je moguće cijeli brod vidjeti u 3D tehnologiji, kao da nema vode, kako prenosi Index.hr.

Istraživači vjeruju da će se na ovaj način otkriti novi detalji o tome što se točno dogodile te kobne aprilske noći 1912. godine kad je poginulo preko 1500 osoba. "Još uvijek postoje pitanja, osnovna pitanja, na koja treba odgovoriti", rekao je Parks Stephenson, analitičar Titanica, za BBC News.

Rekao je da je ovaj model "jedan od prvih velikih koraka u usmjeravanju priče o Titanicu prema istraživanju utemeljenom na dokazima - a ne nagađanjima". Titanic je opsežno istražen otkako je olupina otkrivena 1985. Ali toliko je velik da nam u mraku dubine kamere mogu pokazati samo djelomične snimke broda u raspadanju.

Nova snimka prikazuje olupinu u cijelosti, otkrivajući potpuni pogled na Titanic. Sastoji se od dva dijela, sa pramcem i krmom udaljenim oko 800 m. Ogromno polje krhotina okružuje razbijeni brod. Skeniranje su u ljeto 2022. proveli Magellan Ltd, tvrtka za mapiranje dubina, i Atlantic Productions, koji snimaju dokumentarac o projektu.

Podmornice, kojima je daljinski upravljao tim na specijaliziranom brodu, provele su više od 200 sati istražujući olupinu uzduž i poprijeko. Snimili su više od 700.000 slika iz svakog ugla, stvarajući tačnu 3D rekonstrukciju.

Gerhard Seiffert iz Magellana, koji je vodio ekspediciju, rekao je da je to najveći projekt podvodnog skeniranja koji je ikada proveo. "Dubina, gotovo 4000 metara, predstavlja izazov, a na tom mjestu također postoje struje - i ne smijemo ništa dirati kako ne bismo oštetili olupinu", objasnio je.

"A drugi izazov je da morate mapirati svaki kvadratni centimetar - čak i nezanimljive dijelove, kao što je polje krhotina, morate mapirati blato."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo