6°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

19.05.2023 / 15:41 Ljepota i Zdravlje - Sarajevo

Operta: Na konferenciji o melanomu bit će inicijativa za zabranu solarija, jer je opasan za zdravlje

Operta: Na konferenciji o melanomu bit će inicijativa za zabranu solarija, jer je opasan za zdravlje
Foto: FENA

Udruženje oboljelih od melanoma Federaciji BiH domaćin je Osme regionalne konferencije o melanomu, koja će biti održana za vikend u Sarajevu.

Očekuju se sudionici iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Udruženja oboljelih od melanoma Federacije BiH Fikret Operta kaže da je osnovni cilj konferencije uputiti inicijativu prema Federalnom parlamentu za zabranu solarija za sve uzraste, ‘ jer je zdrav isto kao i pušenje’.

- Kod mladih ljudi je povećan broj oboljelih od melanoma, prije svega zbog korištenja i odlazaka u solarij. Ako Federalni parlament donese zakon o zabrani upotrebe solarija, dugoročno (za pet, deset ili 15 godina) će biti smanjen broj oboljelih od melanoma, a time i troškovi liječenja - kazao je za Fenu prim. dr. Operta. Podvlači da je melanom opaka bolest koju uzrokuju, prije svega, prekomjerno sunčanje i solarij.

Odbor, koji predvodi dermatovenerolog i subspecijalista dermatološke onkologije Irdina Drljević iz Sarajeva, pripremio je naučni dio konferencije u kojem će sudjelovati 11 izlagača iz BiH i država regije. Bit će riječi o tom oboljenju, prevenciji, načinu liječenja...

Najavljen je i okrugli sto, a sudjelovat će predstavnici udruženja iz država regije. Planirano je formiranje regionalnog upravnog odbora, koji će se zalagati za bolji tretman tih pacijenata regije u državama regije.

- Potpisat ćemo deklaraciju, a od naših država odnosno ministarstava i zakonodavnih organa zatražit ćemo dijagnostički i terapijski tretman oboljelih kao što je to u Evropskoj uniji, kao što je propisano standardima i kriterijima Evropskog društva medicinskih onkologa (ESMO) - kazao je.

Kako je najavio, za sarajevsku regionalnu konferenciju planiraju i formiranje tima eksperata regije, koje će voditi procese približavanja oboljelih iz država regije kliničkim studijama.

- A u kliničkim studijima lijekovi su dostupni jer su besplatni - naglašava prim. dr Operta. On kaže da će za taj tim predložiti ovdašnje profesorice Irdinu Drljević i Maju Banjin.

Pokrenut će i inicijativu da u Federaciji BiH oživi škola dermoskopije, jer je ta metoda važna za prepoznavanje promjena na koži.

- Ne možemo golim okom prepoznati da li je mladež sumnjiv ili nije, nego moramo naše doktore u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ljekare u porodičnoj medicini i dermatologe obučiti da koriste dermoskop - aparat za prepoznavanje promjena na koži da bi potom mogli provoditi skrining (pregled kože) - kazao je i podsjetio da su maligne bolesti izlječive, ako se prepoznaju na vrijeme (dok su još u začetku).

S tim u vezi prim. dr. Operta naglašava da na konferenciji planiraju pokrenuti inicijativa za uvođenja skrininga i za kožu, baš kao što je to za druge organe (kolonoskopija, mamografija, papa test...), ali to, kako je kazao, moraju raditi educirani i kompetentni ljekari.

Udruženje oboljelih od melanoma Federacije BiH broji 200 članova, a osim oboljelih tu su i članovi njihovih porodica, pridruženi su im i mnogi medicinski radnici i studenti. Regionalnom konferencijom u Sarajevu obilježavaju mjesec širenja svjesnosti o melanomu, a čine to za dobrobit cijelog društva.

Melanom je maligni (zloćudni) tumor pigmentiranih stanica kože. Može se naći i na drugim mjestima - srednjoj očnoj ovojnici (mrežnica), u živčanom sustavu, na krajnjem dijelu debelog crijeva (rektum), sluznicama itd.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo