0°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 1°C
Bihać 0°C

20.05.2023 / 10:50 Ljepota i Zdravlje - Ljiljana Đukanović

'Nadam da ćemo biti mudriji kada se desi nova pandemija, desit će se sigurno'

'Nadam da ćemo biti mudriji kada se desi nova pandemija, desit će se sigurno'
Foto: FENA
Molekularna biologinja porijeklom iz Bosne i Hercegovine s trenutnom adresom u Lisabonu Ljiljana Đukanović, ...

... koja je članica je Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS), organizirat će sljedećeg mjeseca 14. Dane BHAAAS-a.

Veliki broj etabliranih naučnika i stručnjaka iz cijelog svijeta, u nastojanju da razmijene ideje i stvaraju nove inicijative, okupit će se od 1. do 4. juna.

Skup organizira BHAAAS, organizacija koja od svog osnivanja 2007. godine radi na uspostavljanju i jačanju veza između bosanskohercegovačkih naučnika, umjetnika i profesionalaca u dijaspori te izgradnji mostova saradnje s Bosnom i Hercegovinom i širom regijom.

U razgovoru za Fenu Đukanović kaže da će se stručni program konferencije sastojati od 25 simpozija iz različitih oblasti i velikog broja specijalnih događaja, a studentski program je i ove godine bogat i jedinstven.

Pristup studentskim aktivnostima je besplatan, a puno toga se može pratiti i online, dok Đukanović izdvaja cjelodnevni program 2. juna namijenjen studentima medicine, koji uključuje studentski simpozij, serijal predavanja stručnjaka sa renomiranih institucija u Americi, te okrugle stolove.

Treći dan konferencije na programu je Ljetna škola digitalnih tehnologija u nauci i inžinjerstvu koja traje cijeli dan i donosi predavače sa svih strana svijeta.

Bit će organizirano i nekoliko zanimljivih radionica, kao što je radionica o tome kako naučnici mogu postati inovatori i poduzetnici, dramska radionica za srednjoškolce s Jasnom Diklić, te fotomedijska radionica.

U saradnji sa MojPosao.ba, na programu je i webinar o tome kako napisati dobar CV i pripremiti se za tržište posla. Studenti će također imati priliku da se druže sa Admirom Mašićem, profesorom sa MIT-a, koji je nedavno postigao veliko naučno otkriće o kojem pišu sve svjetske novine.

- Na ovim Danima će se također oficijelno lansirati BHAAAS-ov program mentorstva za studente medicine. Povodom toga organizira se informativna online sesija gdje će se objasniti kako program funkcionira i kako se može aplicirati - kaže Đukanović.

Ova molekularna biologinja aktivno je uključena u popularizaciju i promociju nauke u Bosni i Hercegovini već godinama, a za Fenu naglašava da je postizanje zainteresiranosti pojedinaca za nauku i istraživanje, jako je važno da društvo u kojem oni odrastaju i žive cijeni nauku.

A da bi društvo naučilo da vrednuje nauku, nauka mora kontinuirano biti prisutna u svim aspektima društva, od parlamentarnih diskusija, televizijskih programa, školskih kurikuluma, pa do porodičnih diskusija za stolom, kazala je.

- BiH je naravno daleko od ovoga, ali BiH nije izuzetak. Mnoge zemlje svijeta imaju sličan problem, pa čak i one najrazvijenije. Kao i svugdje, ovakve društvene promjene su komplicirane i traju decenijama. U BiH ipak ima inicijativa koje prave minijaturne, ali važne iskorake. Projekti BHAAAS-a, evropski projekat Noć istraživača u BiH, te sve veći interesi medija za naučne teme, su samo neki od primjera - kazala je.

Đukanović je radila na projektu razvoja naučnog novinarstva u BiH, a u tom kontekstu kaže da je ta vrsta novinarstva vrlo specifična grana. Naučnim novinarom se ne postaje nakon završenog studija žurnalistike niti nakon jednog napisanog članaka o globalnom zagrijavanju.

- Naučni novinar prije svega mora da razumije nauku i da zna da prevede tu nauku na jezik šire publike, a to nije lako i potrebno je puno iskustva. Problem u BiH je što narod ne zanimaju posebno naučne teme, dakle pitanje je koliko ima smisla baviti se naučnim novinarstvom ako nikoga to ne zanima - naglašava Đukanović.

Međutim, naučni sadržaj u medijima je neophodan, kaže ona, kako bi se društvo zainteresiralo za nauku. Duboko vjeruje da upravo mediji, pogotovo danas, igraju ključnu ulogu u kreiranju društva koje razumije vrijednost nauke, a pri tome resursi nisu značajna prepreka.

Za to je važnija volja urednika da uvrste naučni program u svom mediju i pruže podršku i priliku novinarima koji su zainteresirani da se grade u naučnog novinara. Uz to, novinari mogu iskoristiti mnogo dostupnih stipendija, programa, te regionalnih stručnjaka koji bi im pomogli da se specijaliziraju i usavrše.

Tokom pandemije koronavirusa Đukanović je uređivala serijal "60'' o koroni", a danas kaže da je svijet mnogo toga mogao naučiti iz pandemije.

- Naučili smo da zdravstveni sistemi moraju biti jači i bolje pripremljeni, da su državne politike i odluke važne i da mogu spasiti ili ugroziti milione živote, ali da je naše individualno ponašanje možda još važnije - navela je Đukanović.

Naučnici su također naučili puno toga i sve to znanje se može primijeniti u svrhe prevencije i boljeg odgovora na buduće pandemije, mišljenja je.

- Vjerujem da mnogo više ljudi širom svijeta danas bolje razumije šta je virus, kako se širi i zašto su vakcine važne, pa se nadam da ćemo kao društvo biti mudriji kada se desi nova pandemija u budućnosti, a desit će se sigurno - zaključila je u intervjuu za Fenu molekularna biologinja Ljiljana Đukanović.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo