0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

24.05.2023 / 13:52 Regija - Beograd

'Neke kume ipak jesu dugmad': Beograd Pride ogradio se od Karleuše nakon sramnog botovanja

'Neke kume ipak jesu dugmad': Beograd Pride ogradio se od Karleuše nakon sramnog botovanja
Foto: Shutterstock

"Neke kume ipak jesu dugmad", glasi tweet objavljen na zvaničnom nalogu Beograd Pridea, nakon gostovanja pjevačice Jelene Karleuše u emisiji "Hit Tvit".

Goran Miletić, programski direktor organizacije Civil Rights Defenders i direktor Beograd Pridea za Nova.rs navodi da je njihova objava stigla nakon nepomirljivih razlika koje su nastale nakon izrečenog u emisiji.

„Naravno da je LGBT zajednica zahvalna svakoj javnoj ličnosti koja je pružila podršku i sve što je Jelena Karleuša uradila u prošlosti će uvijek postojati i biti prepoznato. Sa druge strane, Beograd Pride ima jasne principe i vrijednosti koji su dostupni na sajtu. Tu su i zahtjevi koji su isti već mnogo godina i za čije neispunjavanje su odgovorni oni koji su na vlasti u nekom trenutku, bez obzira iz koje partije dolaze“, započeo je Miletić za Nova.rs.

„Naš tweet se odnosio na neslaganje sa izjavom u emisiji, nije bio uvrijedljiv, niti je umanjivao raniji doprinos Jelene Karleuše. Državu i one koji vrše vlast smatramo odgovornim za neispunjavanje svih zahtjeva koji su odavno poznati javnosti, a uključuju i efikasnije suprostavljanje nasilju i diskriminaciji i usvajanje Zakona o istopolnim partnerstvima. Poruke koje su upućene Beograd Prideu od strane Jelene Karleuše zbog izraženog neslaganja nisu na mjestu i ne doprinose ideji produktivnog dijaloga za koji se zalažemo“, rekao je Miletić za Nova.rs.

Karleuša je gostujući u Hit Tvitu pokušala da relativizuje i omalozvaži proteste protiv nasilja koji su prethodno održani, snažno je podržavala aktuelnu vlast i politiku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, negirala je značaj i poštovanje opozicije, vrijeđala je opozicione medije i tvrdila „da je ona predsjednik sve bi ih zabranila“.

Pjevačica je i ranije imala sukoba sa ovom organizacijom. U prošlosti je javno napadala prethodnog direktora Beograd Pridea, navodno zbog toga što je nisu zvali da se pojavi na EuroPrideu i Prideu prije toga, iako je već jednom bila kuma ovog događaja.

Beograd Pride je Karleuši tokom proteklih godina zamjerao javno autovanje članova zajednice, vrijeđanje i omalovažavanje žena i slično.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo