°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

25.05.2023 / 13:13 Ljepota i Zdravlje - Aida Ramić Čatak

Mislite na zdravlje, čuvajte štitnu žlijezdu i redovno se kontrolišite

Mislite na zdravlje, čuvajte štitnu žlijezdu i redovno se kontrolišite
Foto: Ilustracija
Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, u suradnji sa Udruženjem za bolesti štitnjače “Štit” i Poliklinikom Unimed, obilježio je prigodnim sadržajima svjetski dan posvećen bolestima i poremećajima rada štitne žlijezde.

Sa aspekta javnog zdravstva istaknuta je važnost žtitne žlijezde, bolestima štitne žlijezde, put od simptoma i dijagnostike do terapije, ali i prevencije, a bilo je riječi i o životu i svakodnevnici oboljelih.

Pomoćnica za stručne poslove direktora i voditeljica Sektora za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravstvo FBiH Aida Ramić Čatak ističe da je to problem globalnog javnog zdravstvenog značaja, koji pogađa milione ljudi širom svijeta. Mnogi od njih nisu niti svjesni da se radi o poremećaju dok se ne ispolje određeni simptomi, najčešće neprepoznati.

- Poruka građanima je mislite na zdravlje, čuvajte štitnu žlijezdu i redovno se konrolišite. Koristite blagodeti zdravstvenog sistema, kontrolne sistematske preglede i vjerujte zdravstvenim radnicima - naglasila je u izjavi novinarima prof dr. Ramić Čatak. Kako naglašava, simptomi su dosta nespecifični, često mogu da prikrivaju pravu sliku i asociraju na drugu vrstu poremećaja.

Znak za djelovanje može biti promjena u padu radne sposobnosti i energije, umor ili pak hiperaktivnost, promjene u tjelesnoj težini, preznojavanje ili hladan znoj, ubrzan ili usporen rad srca i poremećaj probave. Bitno je obratiti pažnju i na izloženost stresu, a važna je i genetska predispozicija.

Predstavnik Udruženja za bolesti štitnjače “Štit” iz Tuzle Mario Marić naglašava rezultate rada, a zahvaljujući susretljivosti medicinskih radnika TK, postignuto je mnogo na kvaliteti prijema i obrade pacijenata, markera nalaza štitne žlijezde u TK, kao i na rješavanju pitanja inače rijetkih ali u TK čestih slučajeva medularnog karcinoma.

Inžinjer laboratorijske dijagnostike Poliklinika UNIMED Advija Džambas podsjeća građane na važnost redovnih sistematskih pregleda, kontrole hormona štitne žlijezde i ultazvučne preglede. Bilo bi dobro da i firme, u okviru sistematskih pregleda za djelatnike, uvrste i preglede za štitnu žlijezdu jer, kako je kazala, bolesti štitnjače su podmukle, simptomi su uopšteni i često se ne primjećuju na vrijeme.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u FBiH u 2021. godini zabilježen je značajan broj oboljelih od bolesti štitne žlijezde. Primarna zdravstvena zaštita je registrovala 28.012 oboljelih osoba s dijagnozama pripadajućim poremećajima štitne žlijezde, što je rezultovalo stopom obolijevanja od 1.300 na 100.000 stanovnika. Najveći broj registrovanih slučajeva bio je među osobama dobi od 20 do 64 godine, sa učestalošću od 72,5 posto. Učestalost oboljenja među osobama starijim od 65 godina iznosila je 25,5 posto.

Žene su statistički više pogođene, od muškaraca, sa učestalošću od 73,8 posto. Podaci o smrtnosti od karcinoma štitne žlijezde, pokazuju da je 18 osoba preminulo, sa stopom smrtnosti od 0,8 na 100.000 stanovnika. Ti podaci ukazuju na potrebu za kontinuiranim naporima u prevenciji, ranom otkrivanju i pravovremenom liječenju bolesti štitne žlijezde, kako bi se smanjilo globalno opterećenje tim oboljenjima.

Na Svjetski dan štitne žlijezde predstavnici Zavoda za javno zdravstvo FBiH dijelili su, na štandu ispred zgrade Zavoda, stanovništvu informativne letke i edukativno - promotivne materijale i cvijeće. Sa zainteresiranima su razgovarali o najčešćim bolestima štitne žlijezde, kako prepoznati simptome i o načinima liječenja. Za neke građane omogućen je i ljekarski pregled u zavodskoj ambulanti.

Svjetski dan štitne žlijezde obilježava se 25. maja, a ima ključnu ulogu u podizanju svijesti o bolestima štitne žlijezde širom svijeta. Taj dan ima za cilj edukovati ljude o važnosti pravovremene dijagnostike, prevencije i liječenja tih bolesti te promovisati razumijevanje napretka u njihovom tretmanu.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo