1°C
Mostar 7°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 5°C
Bihać 1°C

31.05.2023 / 08:28 Regija - Podgorica

Đukanović će do penzije mjesečno primati 1680 eura

Đukanović će do penzije mjesečno primati 1680 eura
Foto: Agencije

Doskorašnji predsjednik države Milo Đukanović primaće od narednog mjeseca oko 1.680 eura platu kao počasni šef države, a nakon što je zatražio to na šta ima pravo po Zakonu o predsjedniku.

Rješenje o naknadi potpisao je predsjednik skupštinskog Administrativnog odbora Dragan Krapović, a Odbor bi odluku trebalo da konstatuje na nekoj narednoj sjednici, kako prenose Vijesti.me.

Đukanović, kako je propisano zakonom, imao pravo na 70 posto zarade iz posljednjeg mjeseca prije prestanka funkcije, uz odgovarajuće usklađivanje. On će koristiti naknadu kao počasni predsjednik države do penzije.

Počasnu titulu bivšeg predsjednika Crne Gore, koju je do sada imao samo Filip Vujanović, doskorašnji predsjednik mogao bi koristiti u narednih pet godina što bi se gotovo poklopilo i sa njegovim odlaskom u starosnu penziju jer će u februaru 2028. godine napuniti 66 godina...

Kako su Vijesti.me, ranije objavile Đukanović će iskoristiti mogućnosti koje mu pripadaju po isteku funkcije, od počasnog naziva, do zarade, posebne kancelarije, administrativne podrške ali i zvaničnu policijsku pratnju.

Ta prava imaju predsjednici Crne Gore koji su tu dužnost obavljali od obnove nezavisnosti Crne Gore 3. juna 2006. godine.

Đukanoviću je 20. maja istekao mandat predsjednika i tada mu je prestalo pravo na zaradu utvrđeno 30. maja 2018. godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo