°C
Mostar 13°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

01.06.2023 / 07:24 Ličnost dana - LIČNOST DANA

SERGE BRAMMERTZ - DOKAZAN UZP U BIH I RH

SERGE BRAMMERTZ - DOKAZAN UZP U BIH I RH
Foto: Vijesti.ba

Glavni haški tužilac Serge Brammertz je nakon presude Stanišiću i Simatoviću poručio da je najznačajniji dio da je udruženi zločinački poduhvat pokrio velike dijelove BiH i Hrvatske.

"Ovo pokazuje da se nije radilo o građanskom ratu nego međunarodnom sukobu u kojem je veliku ulogu igrali politička rukovodstva susjednih zemalja", rekao je Brammertz.

"Posao nije gotov. Strategije za ratne zločine širom regiona - posebno u BiH i Srbiji - nisu tamo gdje trebaju biti. Stotine optuženih su bjegunci i sada ćemo da se posvetimo samo da pomažemo kolegama u regionu", kazao je Brammertz.

Podsjetimo, bivši šefovi Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni su jučer na po 15 godina zatvora.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Den Haagu izrekao je u srijedu, 31. maja, pravosnažnu presudu kojom su proglašeni krivim i za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu i Sanskom Mostu.

Apelaciono vijeće je prihvatilo žalbu tužilaštva i zaključilo da su odgovorni za UZP koji je za cilj imao nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva kroz cijelo trajanje rata u BiH. Proglašeni su krivim i za zločine u Hrvatskoj.

"Najveći problem pri procesuiranju ratnih zločina je međunarodna saradnja. Tužna realnost je da stotine počinilaca zločina u Bosni i Hercegovini nalaze utočište u Srbiji ili Hrvatskoj, zbog dvojnog državljanstva, zato što te zemlje ne izručuju svoje državljane", izjavio je za BHRT Serge Brammertz, glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Istakao je da je jedini način da se ti predmeti prenesu u Zagreb i Beograd, ali da je za to potrebna proaktivna uloga istraga u te dvije zemlje koje, kako je rekao, moraju pokazati spremnost i volju za krivičnim progonom svojih državljana i lidera.

Prema njegovim riječima, saradnja zemalja bivše Jugoslavije je nezadovoljavajuća.

"Saradnja između BiH, Hrvatske i Srbije je nezadovoljavajuće. U prethodne dvije godine, tokom posjete Zagrebu, ministar pravde me uvjeravao da su dobili više od 90 zahtjeva za pomoć i da je to završeno. Sada su oni preneseni u hrvatsko Tužilaštvo, nadam se da će raditi na njima", naveo je Brammertz.

On bi za 12 dana trebalo da predstavi Savjetu bezbjednosti Izvještaj o saradnji zemalja regije, a kako je rekao, u njemu je najkritičniji bio prema Hrvatskoj.

"Jer toliko je očito da je bilo političkog uplitanja da se ne izvrše zahtjevi za pomoć, bilo je toliko zahtjeva iz Republike Srpske, iz Sarajeva, koji nisu izvršeni", naveo je.

Saradnju sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine ocijenio je "sjajnom".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo