20°C
Mostar 32°C
Tuzla 35°C
Banja Luka 34°C
Bihać 28°C

28.09.2023 / 16:26 Ličnost dana - Ličnost dana

LEJLA NJEMČEVIĆ - SVJETSKI 'BROJ JEDAN'

LEJLA NJEMČEVIĆ - SVJETSKI 'BROJ JEDAN'
Foto: Vijesti.ba
Najbolja bh. biciklstkinja i prva biciklistkinja svijeta u maraton disciplini Lejla Njemčević osvojila je Svjetsku seriju koja se sastojala od četiri utrke svjetskog kupa.

Proglašenje najboljih održalo se nakon posljednje utrke u sezoni u Snowshoe, Zapadna Virdžinija u Sjedinjenim Američkim Državama. Njemčević je dominatno odnijela pobjedu generalnog plasmana sa 800 bodova ispred državne prvakinje Njemačke Bettine Janas koja je osvojila 520, dok je na trećem mjestu najbolja Litvanska takmičarka Katazina Sosna sa 500 bodova, saopćeno je iz MTB reprezentacije BiH.Njemčević je tokom čitave sezone pokazivala sjajnu formu i ostvarivala izvrsne rezultate na najvećim svjetskim biciklističkim takmičenjima. Na prvoj utrci Svjetskog kupa u Češkoj Republici osvojila je prvo mjesto, zatim drugo mjesto u Italiji i Francuskoj dok je sigurnom vožnjom na posljednjoj utrci u Snowshoe kroz cilj prošla kao četvrta. Na nedavnom najvećem do sada organizovanom Svjetskom prvenstvu u Škotskoj, također je osvojila četvrto mjesto.

Svjetska serija je u ovoj sezoni bila od posebnog značaja s obzirom na to su se po prvi put sve utrke Svjetskog kupa za brdske discipline organizovale zajedno od strane Svjetske biciklističke federacije i WBD sporta.

- Nevjerovatan je osjećaj podići najveći trofej u brdskom biciklizmu i ostvariti na naš najbitniji cilj za ovu sezonu. Sezona je bila nevjerovatno iscrpljujuća, sve utrke su bile preko 100 kilometara dužine i šest sati utrkivanja, međutim znali smo da konstantnim dobrim nastupima mogu osvojiti Svjetsku seriju i pokazati da sam broj jedan na svijetu. Osvajanje svjetske serije je sjajan motiv za narednu sezonu u kojoj će naš cilj biti da odbranim titulu - rekla je Lejla Njemčević.Naša najbolja takmičarka je trenutno prva na Svjetskoj UCI maraton ranking listi, a nakon upisa bodova očekuje se da dodatno učvrsti poziciju na kojoj je provela 20 sedmica.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo