27°C
Mostar 34°C
Tuzla 32°C
Banja Luka 34°C
Bihać 30°C

01.10.2023 / 19:21 Regija - Premijer Kosova

Video / Kurti: Teroristi se pripremali na Kopaoniku 4 dana prije napada

Video / Kurti: Teroristi se pripremali na Kopaoniku 4 dana prije napada
Foto: X

"Teroristi koji su izveli napade obučavali su se u Pasuljanskim livadama, jednoj od ključnih baza Vojske Srbije, 4 dana prije napada", objavio je platformi X premijer Kosova Albin Kurti.

"Ostale vježbe odvijale su se u bazi Kopaonik. Napadi su uživali punu podršku i planiranje srpske države", objavio je Kurti uz snimke vježbi.

- Prošlo je sedam dana od tragičnih terorističkih napada koje je orkestrirala Srbija. U proteklih 7 dana bili smo svjedoci nasilja, prijetnji i veličanja takvih djela. Tokom ovog vremena, duboko cijenimo podršku naših saveznika u našoj zajedničkoj borbi za demokratiju, napisao je Kurti ranije na platformi X.

Vlada u Prištini je u subotu kasno uvečer pozvala vlasti Srbije da povuku svoje vojne trupe s granice prema Kosovu.

"Vlada Republike Kosovo pažljivo prati najnovija dešavanja u vezi sa pomjeranjem vojnih jedinica Oružanih snaga Srbije prema granici Kosova i ostaje u stalnom kontaktu sa Sjedinjenim Državama i zemljama EU u vezi sa ovom ozbiljnom prijetnjom iz Srbije", saopćila je Vlada Kosova.

Pomjeranje srpskih trupa duž granice s Kosovom dolazi otprilike sedam dana nakon napada na kosovsku policiju 24. septembra u selu Banjska u općini Zvečan, kada je poginuo policijski službenik Afrim Bunjaku.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo