4°C
Mostar 8°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

29.11.2023 / 15:25 Kultura - Prilika za osnovna znanja

Zavičajni muzej Goražde pokreće radionice Škole stripa

Zavičajni muzej Goražde pokreće radionice Škole stripa
Foto: FENA
Zavičajni muzej Goražde objavio je javni poziv za prijave za radionice Škole stripa, koje počinje realizovati u prvoj polovini decembra.

Kustos muzeja Admir Džemidžić napominje da priliku da steknu osnovna znanja o devetoj umjetnosti imaju prvenstveno mladi Goražda.

- Za ove radionice mogu se prijaviti svi zainteresovani u dobi od 12 do 25 godina. S obzirom da u Goraždu ima izvrsnih strip crtača, nadamo se da ćemo imati što više mladih, ali zašto ne i starijih sugrađana koji će se prijaviti, a voditelj radionica će biti Haris Varajić, strip crtač koji je trenutno nastanjen u Goraždu - pojasnio je Džemidžić.

Napominje da je ideja da se kroz strip ispriča goraždanska prošlost.

- Tokom radionica učesnici će dobiti više informacija o bogatom kulturno-historijskom naslijeđu Goražda i okoline i želimo da to napravimo što pristupačnije, da ne bude samo suhoparni tekst već da imamo i ilustracije i da bude što zanimljivije posebno za mlađe generacije. Podsjećam da je djelo koje je privuklo veliku pažnju svjetske javnosti i u Goražde dovelo brojne turiste bio upravo strip 'Safe Area Goražde' autora Joe Sacco, koji je sada i dio stalne postavke Zavičajnog muzeja - napomenuo je Džemidžić.

Javni poziv je otvoren do osmog decembra, a prva radionica je planirana 11. decembra u prostorijama Zavičajnog muzeja Goražde. Projekt Škole stripa finansijski je podržalo kantonalno ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, a finalni proizvod bi se na kraju trebao naći i u odgojno-obrazovnim ustanovama.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo