15°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 16°C
Bihać 14°C

05.12.2023 / 16:24 Biznis - HNK

Grad Mostar poziva poljoprivrednike da prijave obradive površine koje nisu upisane u RPG

Grad Mostar poziva poljoprivrednike da prijave obradive površine koje nisu upisane u RPG
Služba za privredu Grada Mostar poziva poljoprivrednike, koji obrađuju poljoprivredno zemljište, a koje do sada nisu mogli upisati u Registar poljoprivrede (RPG), da prijave površine i kategorije takvog zemljišta u kancelariji za RPG - Služba za privredu, najkasnije do 20. decembra.

Kako se radi o prikupljanju preliminarnih podataka, za prijavu takvog poljoprivrednog zemljišta klijent ne treba dostavljati nikakve materijale dokaze nego će prijavu izvršiti putem usmene izjave o površini i kategorijama poljoprivrednog zemljišta koje obrađuje, a koje nije uneseno u Registar.

Naime, jedno od važnih pitanja za uspješno poslovanje u poljoprivredi su poljoprivredne površine koje poljoprivrednici već obrađuju, a iz razloga što nisu vlasnici tog zemljišta odnosno što ne posjeduju ugovor o zakupu ili drugi dokaz o korištenju, ne mogu izvršiti upisivanje tog zemljišta u RPG.

Iz ovih razloga, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva razmatra opcije, koje bi omogućile upis takvog poljoprivrednog zemljišta u Registar, a prvi korak u tom procesu je prikupljanje što preciznijih podataka o površinama i kategorijama takvog zemljišta, saopštila je Služba za privredu Grada Mostara.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo