11°C
Mostar 19°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

30.12.2023 / 07:16 Ličnost dana - Ličnost dana

DR. SEDAD BEŠLIJA - GENERACIJSKI PROJEKT

DR. SEDAD BEŠLIJA - GENERACIJSKI PROJEKT
dr. Sedad Bešlija / Vijesti.ba
Preksinoć je u sarajevskoj Vijećnici svečano promovisana edicija "Historija Bosne i Hercegovine“. Radi se o specijalnom izdanju u šest tomova Instituta za historiju Univerziteta uz Sarajevu.

Ovo djelo predstavlja prvu institucionalnu historiografsku sintezu u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini. Riječ je o generacijskom projektu, kako ga autori nazivaju, na kojem su aktivno radili posljednje dvije i po godine.

Kako je za Vijesti.ba rekao dr. Sedad Bešlija, direktor Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu i glavni i odgovorni urednik edicije, po prvi put od kada postoje historiografska istraživanja u Bosni i Hercegovini konačno smo dobili institucionalnu preglednu naučnu historiografsku sintezu prošlosti Bosne i Hercegovine od najstarijih vremena do recentne prošlosti na kraju 20. stoljeća na jednom mjestu.

- Riječ je o „zaokruženom obrazovanju“ u 6 tomova iz pera domaćih autora, 47 doktora nauka iz historijske i drugih srodnih oblasti, pod devetočlanim uredništvom. Do danas nemamo djela sintetskog karaktera iz oblasti historije Bosne i Hercegovine, bilo da se radi o historijama, enciklopedijama, hronologijama ili leksikonima, posebno ih nemamo u okviru naučnih institucija, dakle, onim oblicima publicističkog rada koji podrazumijeva pisane naučne preglede ljudskog znanja, navodi dr. Bešlija.

On je naglasio da dodatnu vrijednost ovoj ediciji daje sam „koncept projekta koji je podrazumijevao isticanje Bosne i Hercegovine i njenog hoda kroz historiju u prvi plan."


(Vijesti.ba)

Izdvajamo