21°C
Mostar 25°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C

23.03.2024 / 14:11 Svijet - Privedeno 11 osoba

Raste crni bilans: 133 žrtve napada u Moskvi

Raste crni bilans: 133 žrtve napada u Moskvi
Foto: Agencije
U napadu na posjetioce koncerta u Moskvi koji se dogodio se u petak uveče, ubijene su 133 osobe, a tržni centar zapaljen.

Prema posljednjim podacima Ministarstva zdravlja Moskovske oblasti, u terorističkom napadu je povrijeđeno 127 ljudi, od kojih je 105 na stacionarnom liječenju u različitim medicinskim ustanovama u prijestonici u toj oblasti.

Margarita Simonjan, novinarka ruske državne televizije i glavna urednica televizijske stanice Russia Today poručila je danas da broj poginulih sada iznosi 143, a da pritom nije pružila izvor informacije.

Rusija je uhapsila 11 osoba, uključujući četvero osumnjičenih napadača, u vezi s pucnjavom u koncertnoj dvorani blizu Moskve, rekao je u subotu Kremlj.


Odgovornost za napad preuzela je militantna grupa Islamska država.

Putin se obratio Rusima

Nakon terorističkog napada na Crocus City Hall u moskovskoj oblasti, javnosti se obratio predsjednik Rusije Vladimir Putin.

On je uporedio teroriste Crocus sa nacistima, kako to odavno radi usporedbu s Ukrajincima.

"Teroristi će se suočiti sa odmazdom i zaboravom", rekao je Putin i dodao da niko ne može uzdrmati jedinstvo ruskog naroda.

"Napadači su krenuli ka Ukrajini gdje ih je čekao siguran prolaz. Istražne i agencije za sprovođenje zakona učinit će sve da utvrde sve detalje terorističkog napada. Identifikovat ćemo i kazniti sve odgovorne", rekao je Putin, te nastavio:

"Kriminalci su hladnokrvno ubijali Ruse i pucali u Ruse iz neposredne blizine kao nekada nacisti. Rusija je više puta prošla kroz najteža iskušenja. Tako će biti i sada".

"Dodatne mjere protiv terorizma i sabotaže uvedene su u Moskvi i drugim regionima Rusije. Niko neće moći da sije razdor u multinacionalnom društvu. Rusija je suočena sa pripremljenim ubistvima ljudi".

Putin je izrazio zahvalnost ekipama Hitne pomoći, vatrogascima i spasiocima koji su učinili sve da spase što više života.

Ruski lider je proglasio nacionlanu žalost u Rusiji u nedjelju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo