7°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

23.04.2024 / 06:00 Svijet - Izvještaj

UN poziva na vjerodostojnu istragu o izvještajima o masovnoj grobnici u Gazi

UN poziva na vjerodostojnu istragu o izvještajima o masovnoj grobnici u Gazi
Foto: Stephane Dujarric

Ujedinjene nacije (UN) jučer su opisali izvještaje o masovnoj grobnici u Gazi kao izuzetno zabrinjavajuće pozivajući na vjerodostojnu istragu lokacija.

Portparol UN-a Stephane Dujarric na brifingu za novinare na pitanje o otkrivanju najmanje 283 tijela ljudi u masovnoj grobnici u bolnici Nasser u južnom gradu Khan Younis rekao je da je potrebno da sve lokacije masovnih grobnica moraju biti u potpunosti istražene na način koji je vjerodostojan i nezavisan, javlja Anadolija.

Dujarric je rekao da je potreban prekid vatre "da bi se vidio kraj sukoba" u Gazi, ponovivši neophodnost pružanja većeg pristupa humanitarnim radnicima, zaštite bolnica i oslobađanja talaca.

Masovna grobnica pronađena je u dvorištu bolnice u subotu nakon što se izraelska vojska povukla iz grada 7. aprila nakon kopnene ofanzive koja je trajala četiri mjeseca.

Broj ubijenih u napadima koje vojska za genocid optuženog Izraela izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine dosegao je 34.151.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.


(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo