7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

28.04.2024 / 10:53 Ljepota i Zdravlje - Jednostavno

Sitna promjena u prehrani i efikasan trik za mršavljenje

Sitna promjena u prehrani i efikasan trik za mršavljenje
Foto: Unsplash
Kada pokušavate smršati, žudnja za grickalicama često može djelovati kao vaš najveći neprijatelj, ali postoji jedan jednostavan način da to spriječite.

Iako možda mislite da je najbolji način za skidanje kilograma restriktivna, niskokalorična dijeta, istina je da jedan od najefikasnijih trikova za mršavljenje zapravo uključuje povećan unos jednog ključnog nutrijenta: proteina.

Nutricionistica Lauren Hubert na TikToku je otkrila svoj omiljeni trik za mršavljenje: unos 30 grama proteina za doručak i ručak. Prema njenim riječima, to će vas održati dovoljno sitima da se oduprete uživanju u prerađenim grickalicama tokom cijelog dana.

"Želim da vam otkrijem svoj bukvalno omiljeni trik za mršavljenje koji je apsolutno nešto što radim svaki dan", izjavljuje ona, "Trik je sljedeći: morate pojesti 30 ili više grama proteina za doručak i ručak".

Hubertino povjerenje u ovu strategiju nije podržano samo njenom stručnošću već i vlastitim iskustvom. Čak i u 22. sedmici trudnoće, ona potvrđuje njegovu efikasnost: "Nisam gladna. Trenutno jedva jedem grickalice, a to mnogo govori".

Zašto konzumiranje adekvatnih proteina za doručak i ručak čini toliku razliku u suzbijanju gladi i promicanju gubitka težine? Odgovor leži u jedinstvenoj snazi ​​zasićenja ovog ključnog makronutrijenta.

"Kada dođe 16 sati, osjećat ćete se kao potpuno druga osoba", obećava Hubert.

Istraživanja su dosljedno pokazala da su proteini makronutrijent koji najviše zasićuje, što znači da se osjećate sitim i zadovoljnim duže u odnosu na ugljikohidrate ili masti.

Počevši dan obrokom bogatim proteinima i nastavljanjem ovog obrasca za ručkom, efikasno otklanjate podnevne napade gladi i sprečavate popodnevni pad energije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo