12°C
Mostar 17°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 12°C

22.05.2024 / 23:46 Svijet - Promijenili uslove

Egipat zaprijetio povlačenjem iz pregovora o prekidu vatre u Gazi

Egipat zaprijetio povlačenjem iz pregovora o prekidu vatre u Gazi
Foto: X
Egipat je danas zaprijetio da će se povući kao posrednik u pregovorima o prekidu vatre u Gazi nakon što je CNN izvijestio da su egipatske obavještajne službe promijenile uslove nedavnog prijedloga primirja i pokvarile dogovor.

"Pokušaji bacanja sumnje i vrijeđanja egipatskih posredničkih napora samo će dovesti do daljnjih komplikacija situacije u Gazi i cijeloj regiji. Mogli bi natjerati Egipat da se potpuno povuče iz posredovanja u sukobu", rekao je Diaa Rashwan, voditelj egipatskog odjela Državne službe za informisanje na društvenim mrežama, prenosi HINA.

Citirajući tri upućene osobe, CNN je jučer izvijestio da su egipatske obavještajne službe promijenile uslove prijedloga prekida vatre na koji je Izrael pristao ranije u maju.
 
Kada je Hamas šestog maja objavio da prihvata sporazum, to nije bio onaj sporazum za koji su kolege posrednici iz SAD-a i Katara mislili da je dostavljen Hamasu na razmatranje, navodi CNN.

Promjene koje je napravila egipatska obavještajna služba izazvale su bijes američkih, izraelskih i katarskih zvaničnika i dovele do zastoja u pregovorima, kaže ta televizijska mreža.

Rashwan je rekao da je učestvovanje Kaira kao posrednika rezultat "ponovljenih zahtjeva i inzistiranja" Izraela i SAD-a.

Dodao je da su neke "strane" nedavno okrivile egipatske i katarske posrednike i optužile ih da su pristrani.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo