15°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

24.05.2024 / 08:05 Svijet - Izravne poruke

Kina: Vježbe oko Tajvana testiraju sposobnost 'preuzimanja vlasti'

Kina: Vježbe oko Tajvana testiraju sposobnost 'preuzimanja vlasti'
Foto: X

Kineska vojska započela je svoj drugi dan ratnih vježbi oko Tajvana, s vježbama za koje je rekla da testiraju sposobnost oružanih snaga da “preuzmu vlast” i kontroliraju ključna područja ovog demokratskog otoka.

Kako je prvi dan vježbi kodnog imena Joint Sword-2024A započeo u četvrtak, Kina ih je opisala kao “kaznu” nakon inauguracijskog govora novog predsjednika Tajvana Williama Lai Ching-tea u kojem je rekao da je Tajvan “suverena i nezavisna nacija čiji suverenitet počiva u narodu”.

Lai je također naglasio da Tajvan neće činiti ustupke po pitanju svojih sloboda i pozvao Peking da “zaustavi svoju agresiju na Tajvan”.

Vježbe su dio eskalirajuće kampanje političkog i vojnog zastrašivanja od strane Pekinga, koji tvrdi da je otok njegov i ne isključuje upotrebu sile kako bi postigao svoj cilj ujedinjenja.

Dvodnevne vježbe testiraju “sposobnost zajedničkog preuzimanja vlasti, zajedničkih napada i kontrole nad ključnim teritorijima”, rekao je pukovnik Li Xi, glasnogovornik komande Istočnog krila Narodne oslobodilačke vojske (PLA).

Tajvan je mobilizirao svoje oružane snage kako bi pratio i nadzirao kineske aktivnosti kad su vježbe počele.

U petak je otočko Ministarstvo odbrane objavilo slike F-16, naoružanih aktivnim projektilima, koji patroliraju nebom.

Također je pokazao slike brodova kineske obalne straže i drugih mornaričkih brodova koji učestvuju u vježbama u blizini otočića Pengjia sjeverno od Tajvana.

Snimka koju je u međuvremenu objavila kineska vojska prikazuje vojnike kako izlaze iz zgrade prema borbenim položajima i avione koji uzlijeću uz uzbudljivu borbenu melodiju.

Državna televizija CCTV objavila je da su kineski mornari pozvali svoje tajvanske kolege na moru, upozorivši ih da se ne “opiru silom ponovnom ujedinjenju”.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo