15°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

24.05.2024 / 08:25 Svijet - Haag

Međunarodni sud pravde danas donosi presudu za Izrael

Međunarodni sud pravde danas donosi presudu za Izrael
Foto: X

Međunarodni sud pravde (ICJ) danas poslijepodne odlučuje o zahtjevu Južne Afrike da se naredi zaustavljanje izraelske ofanzive na Rafah.

Rafah je mjesto gdje je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište od izraelskih napada na druge dijelove enklave.

Na saslušanjima prošle sedmice Južnoafrička Republika zatražila je od ICJ-a da naredi zaustavljanje izraelske ofanzive u Gazi, a posebno u Rafahu, kako bi se osigurao opstanak palestinskog naroda.

Ovakav zahtjev za hitnom mjerom prošle sedmice je pokrenula Južna Afrika optužujući Izrael za genocid.

Međunarodni sud pravde je u januaru nakon prvih saslušanja izdao nekoliko privremenih mjera, naredivši Izraelu da poduzme korake kako bi ograničio humanitarnu patnju u Gazi, zatim mjere koje zahtijevaju od Izraela da poštuje Konvenciju o genocidu iz 1948, dopusti više humanitarne pomoći u Gazu i djeluje protiv onih koji svojim izjavama pozivaju na genocid.

Iako privremena presuda Suda u ovom slučaju koji je pokrenula Južna Afrika optužujući Izrael za počinjenje genocida u Gazi, nije naredila Izraelu da pauzira ili prekine svoj razorni rat protiv Gaze, ICJ je ipak odbacio tvrdnju Izraela da nije nadležan za donošenje privremenih mjera i ponovio da su sudske naredbe obavezujuće.

Važno je naglasiti da će Izrael, ukoliko se donese navedena presuda biti politički izolovan, a s obzirom na to da su se na međunarodnoj sceni u proteklom periodu desile bitne promjene nakon što su Norveška, Irska i Španija izjavile da će podržati palestinsku državu, taj scenarij potencijalne izolacije postaje sve više izvjestan.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo