31°C
Mostar 37°C
Tuzla 36°C
Banja Luka 34°C
Bihać 29°C

25.05.2024 / 09:34 Svijet - Odluka vlasti

Norvežani idu korak dalje, uvode dodatna ograničenja za ulazak Rusa

Norvežani idu korak dalje, uvode dodatna ograničenja za ulazak Rusa
Foto: Arhiv

Norveške vlasti će uvesti dodatna ograničenja za osobe koje dolaze iz Rusije, navodeći da će onima sa turističkim vizama koje je ta zemlja izdala prije pooštravanja propisa 2022. godine ili koje je izdala druga evropska država, biti zabranjen ulazak počev od sljedeće sedmice.

Ministrica pravde Norveške Emilie Enger Mehl je rekla da su nova ograničenja odgovor na “rusku nezakonitu agresiju protiv Ukrajine”.

Enger Mehl je rekla da će biti napravljeni izuzeci od novih ograničenja ulaska, koji će se odnositi na ljude koji posjećuju bliske rođake u Norveškoj ili za Ruse koji rade ili studiraju u toj zemlji, prenosi Tanjug.

“Oni koji žive uz granicu imaju certifikate o prebivalištu na granici. Ostalim Rusima koji planiraju da uđu u Norvešku zbog turizma ili drugih nevažnih svrha bit će odbijen ulazak”, nastavila je.

Zabrana stupa na snagu sljedeće srijede.

Ranije je dnevni list Aftenposten javio je da je bezbjednosna agencija (PST) zabrinuta da Rusi koji rade na prikupljanje obavještajnih podataka, ulaze u zemlju na jedinom graničnom prijelazu Storskog u blizini grada Kirkenesa.

Inger Haugland, šefica kontrašpijunaže (PST), rekla je u srijedu da “Rusija planira da vrši sabotaže u evropskim zemljama kako bi oslabila ukrajinske odbrambene sposobnosti”, ali nije iznijela više detalja. Između ostalog, u srijedu PST je ažurirala svoju procjenu rizika, navodeći “kako izgleda” da se povećala prijetnja od sabotaže protiv norveških kompanija proizvođača oružje koje ide u Ukrajinu.

Norveška vlada je prije dvije godine prestala da izdaje turističke vize Rusima.

U septembru prošle godine je stupila na snagu zabrana putničkim automobilima sa ruskim registracijama da ulaze u tu zemlju, na osnovu sankcija Evropske unije protiv Moskve zbog njenog rata protiv Ukrajine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo