32°C
Mostar 38°C
Tuzla 38°C
Banja Luka 36°C
Bihać 32°C

09.06.2024 / 15:24 Ljepota i Zdravlje - Štit od degenerativnih promjena

Neurolog otkrio koje voće jede za bolje zdravlje mozga

Neurolog otkrio koje voće jede za bolje zdravlje mozga
Foto: Ilustracija
Ako želite povećati unos hrane koja je dobra za vaš mozak, voće je odličan početak. Gotovo ne zahtijeva pripremu i zadovoljava želju za nečim slatkim, čineći vas manje sklonima posezanju za nečim što je puno dodanog šećera, što definitivno nije dobro za zdravlje mozga.

Neurohirurginja, dr. Betsy Grunch, tvrdi da je jedan od glavnih razloga taj što je voće bogato antioksidansima.

"Voće bogato antioksidansima može biti dobro za mozak. Jedenje ovog voća smanjuje slobodne radikale i oksidativni stres na neuronskom tkivu, što može poboljšati kognitivne funkcije."

S njom se složio i neurolog dr. Mill Etienne koji ističe da "voće može spriječiti oštećenje moždanih stanica i izvrstan je izvor antioksidansa koji pomažu u sprječavanju degenerativnih promjena u mozgu".

Osim antioksidansa, u voću se nalaze vitamini, ugljikohidrati i druge hranjive tvari koje ne utječu samo na zdravlje mozga, već na cjelokupno zdravlje. Ovi naučnici su za Parade izdvojili najbolje vrste voća koje možete jesti za zdravlje mozga.

Kao omiljene vrste voća koje voli jesti za zdravlje mozga, dr. Etienne jede borovnice i grožđe.

"Obje su izvrsni izvori antioksidansa koji štite od degenerativnih promjena u mozgu."

Poput dr. Etiennea, dr. Grunch također redovito uživa u borovnicama, a oboje dijele još jedno omiljeno voće - banane.

"Jedem barem jednu bananu dnevno", ističe neurohirurginja i dodaje:

"Osim što su dobre za mozak, banane su također izvrsna hrana za zdravlje crijeva", prenosi Parade.

Oba su se ljekara složila da je jedenje citrusnog voća također korisno za zdravlje mozga. Neurolog ističe da su naranče i mandarine bogate vitaminom C, koji podržava pamćenje i kogniciju. Na njihovu se popisu nalazi i avokado, koji je prema njima izuzetno koristan za zdravlje mozga.

"Avokado sadrži zdrave masti koje su važne za funkciju i razvoj mozga. Mogu zaštititi astrocite, potporne stanice u našem mozgu", tvrdi dr. Grunch.

Bez obzira koje voće odaberete za jelo, dr. Etienne preporučuje konzumaciju cijelog voća umjesto soka. Tako ne propuštate vlakna, koja su korisna za crijeva i mozak.

"Sok ima koncentrisaniji šećer i često ima dodan šećer i kalorije, što sok čini manje zdravim od stvarnog voća od kojeg je napravljen. Osim toga, zbog koncentrata možete imati puno veće nivoe šećera u krvi i ukupni unos kalorija", objašnjava on.

Njegova preporuka je svaki dan jesti voće za zdravlje mozga, ali i općenito zdravlje. Posebno preporučuje svakodnevnu konzumaciju onima s postojećim zdravstvenim problemima poput Parkinsonove bolesti, demencije, blagog kognitivnog poremećaja ili traumatske povrede mozga, prenosi Parade.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo