16°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 23°C
Bihać 18°C

16.06.2024 / 11:45 Svijet - Kineski predsjednik

Xi rekao da SAD pokušava 'natjerati Peking' da napadne Tajvan

Xi rekao da SAD pokušava 'natjerati Peking' da napadne Tajvan
Foto: Politico
Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen da Washington pokušava "natjerati Peking da napadne Tajvan", objavio je "Financial Times".

U izvještaju britanskog dnevnika navodi se kako je Xi "izdao upozorenje" na sastanku s Von der Leyen u aprilu 2023. Ona je prošle godine bila u službenoj posjeti Kini koja se poklopila s državnom posjetom francuskog predsjednika Emmanuel Macron.

Prema novinama, Xi je rekao da SAD pokušava da prevari Kinu da izvrši invaziju na Tajvan, ali da on neće prihvatiti mamac.

Ovo otkriće dolazi u momentima kada su tenzije visoke u Tajvanskom moreuzu. Kina je na prošlomjesečnu inauguraciju Lai Ching-tea kao novog predsjednika Tajvana odgovorila vojnim vježbama oko ostrva, za koje tvrdi da je njeno. Tajpej, međutim, insistira na svojoj nezavisnosti od 1949. godine.

Xijeve primjedbe su vjerovatno prvi poznati slučaj da je iznio stranom lideru.

Kineski lider je takođe rekao da bi sukob sa SAD potkopao njegov cilj da postigne "veliko podmlađivanje" do 2049.

Američki zvaničnici su posljednjih godina pojačali angažman s Tajvanom, ali administracija kaže da ostaje privržena svojoj dugogodišnjoj politici Kine.

Na Shangri-La dijalogu u Singapuru ovog mjeseca, kineski ministar odbrane Dong Jun rekao je da je vojska te zemlje spremna da "nasilno" zaustavi nezavisnost Tajvana.

Ranije je Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo da će oni koji podržavaju nezavisnost Tajvana biti "slomljeni".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo