19°C
Mostar 29°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 27°C
Bihać 22°C

19.06.2024 / 12:32 Svijet - Razgovori iza zatvorenih vrata

Njemačka planira protjerivati kriminalce nazad u Afganistan i Siriju

Njemačka planira protjerivati kriminalce nazad u Afganistan i Siriju
Foto: Profimedia
Njemačka planira protjerivanja kriminalaca iz zemalja poput Afganistana i Sirije u zemlje porijekla te vodi pregovore s nekoliko država kako bi omogućila provođenje tog plana, rekla je danas njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke).

"Mi već vodimo razgovore iza zatvorenih vrata s različitim zemljama o tome kako da omogućimo ponovna protjerivanja u Afganistan", rekla je Faeser za Neue Osnabruecker Zeitung. Ona je uoči sastanka ministara unutrašnjih poslova saveznih pokrajina, koji počinje u srijedu poslijepodne, rekla kako treba pronaći načine na koje savezna policija može pomoći u protjerivanju "opasnih islamista i kriminalaca" u Afganistan, prenosi HINA.

Kako javljaju njemački mediji, ministarstvo unutrašnjih poslova trenutno razgovara sa susjednim zemljama Afganistana i Sirije, a spominje se prije svega Uzbekistan. Ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Brandenburg Michael Stuebgen (Kršćansko-demokratska unija CDU) rekao je kako treba iskoristiti kontakte s talibanskim režimom u Afganistanu kako bi se omogućilo protjerivanje kriminalaca.

"Njemačka Afganistanu godišnje još uvijek šalje preko 400 miliona eura razvojne pomoći. Mislim da bismo trebali iskoristiti ove kontakte", rekao je Stuebgen. On je ukazao na to da se i sigurnosna situacija u Siriji popravila ta da bi trebalo razmatrati mogućnost protjerivanja kriminalaca i u tu zemlju.

Ministrica unutrašnjih poslova Saske-Anhalta Tamara Zischang kritikovala je saveznu vladu rekavši da ne čini dovoljno na direktnim pregovorima sa zemljama koje su važne za protjerivanja osoba kojima je odbijen zahtjev za političkim azilom te je tom prilikom navela Egipat, Obalu Bjelokosti i Gambiju.

Za ponovna protjerivanja u Afganistan i Siriju je i bavarski ministar unutrašnjih poslova Joachim Herrmann, koji bi one koji "zloupotrijebe njemačko gostoprimstvo" odmah protjerao u zemlje porijekla.

Ponovna rasprava o protjerivanju u Afganistan, koja je prekinuta nakon dolaska talibana na vlasti, rasplamsala se nakon što je krajem maja jedan Afganistanac s islamističkom pozadinom napao politički skup u Mannheimu i tom prilikom nožem ubio policajca.

Prije nekoliko dana jedan bračni par iz Afganistana je osumnjičen da je ubio 15-godišnju kćerku zbog toga što se, kako prenose njemački mediji, "ponašala previše zapadnjački". Udruge za zaštitu ljudskih prava su za poslijepodne najavile proteste u Potsdamu, gdje se održava konferencija njemačkih ministara unutrašnjih poslova, optužujući politiku za provođenje "rasističke" izbjegličke politike.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo