31°C
Mostar 37°C
Tuzla 36°C
Banja Luka 34°C
Bihać 29°C

25.06.2024 / 18:48 Svijet - Opšti haos

Policija suzavcem rastjerivala demonstrante u Keniji, među njima i Obamina polusestra

Policija suzavcem rastjerivala demonstrante u Keniji, među njima i Obamina polusestra
Foto: CNN
Kenijska aktivistica Auma Obama, polusestra bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, bila je među demonstrantima na koje je ispred zgrade parlamenta u Nairobiju bačen suzavac, objavio je CNN.

Policija je otvorila vatru na demonstrante koji su pokušali upasti u zgradu parlamenta, prenosi HINA.

Poginulo je najmanje petero demonstranata, desetine su povrijeđeni, a dijelovi zgrade parlamenta zapaljeni dok su zastupnici donosili zakon o povećanju poreza. Zakon još mora odobriti predsjednik države.


Aumu Obama je izvjestitelj CNN-a povukao ustranu i pitao je zašto je ondje.

"Ovdje sam jer, pogledajte što se događa. Mladi Kenijci prosvjeduju za svoja prava. Demonstriraju sa zastavama i transparentima. Više ne mogu ni gledati", rekla je, kašljući od dima. "Bacili su na nas suzavac."

Demonstrant iza nje nosio je transparent na kojem je pisalo "Kolonijalizam u Keniji nikada nije završio", a drugi je vikao: "Ovo je naša zemlja. Ovo je naša nacija."

Auma Obama je na Twitteru objavila fotografije na kojima se vidi da učestvuje na protestima. Ured bivšeg predsjednika Obame nije odgovorio na zahtjev za komentarom o tom incidentu.

Kenijci protestuju protiv povećanja poreza, a mnogi pozivaju i na ostavku predsjednika Williama Rutoa.

Ruto je pobijedio na izborima prije gotovo dvije godine predstavljajući se kao predstavnik siromašnih radnika, no našao se između suprotstavljenih zahtjeva zajmodavaca poput Međunarodnog monetarnog fonda, koji od vlade traži da smanji deficit kako bi dobila pristup većim sredstvima, i zahtjeva građana.

Kenijci se teško nose s privrednom krizom uzrokovanom pandemijom covida-19, ratom u Ukrajini, dvjema uzastopnim godinama suše i devaluacijom nacionalne valute.

Novim zakonom želi se prikupiti dodatnih 2,7 milijardi dolara poreza kako bi se smanjio dug s obzirom na to da samo na plaćanje kamata otpada 37 posto godišnjih prihoda zemlje.

Vlada je već učinila neke ustupke, obećavši da će odustati od novih poreza na kruh, jestivo ulje, automobile i financijske transakcije. No to nije bilo dovoljno da zadovolji demonstrante.

U masovnim demonstracijama širom zemlje prošle sedmice povrijeđeno je najmanje 200 ljudi, jedna osoba je poginula, a više od 100 je uhapšeno.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo