31°C
Mostar 37°C
Tuzla 36°C
Banja Luka 34°C
Bihać 29°C

25.06.2024 / 20:28 Svijet - Dobre vijesti

Rusija tvrdi da je postigla napredak u nuklearnom odvraćanju

Rusija tvrdi da je postigla napredak u nuklearnom odvraćanju

Najviši ruski diplomat za kontrolu naoružanja izjavio je u utorak da je Rusija postigla napredak u nuklearnom odvraćanju koje bi joj omogućilo da osigura svoju sigurnost u narednim decenijama, čak i u eri kojom dominira napredak u umjetnoj inteligenciji.

Upitan na konferenciji u Moskvi može li Rusija osigurati nuklearnu sigurnost u eri konkurencije umjetne inteligencije, zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov kazao je da može.

- Posljednjih godina urađena je takva osnova u oblasti nuklearnog odvraćanja koja će nam omogućiti da osiguramo vlastitu sigurnost u narednim decenijama - izjavio je Rjabkov, vodeći čovjek u ruskom rukovodstvu za kontrolu naoružanja.

- Naš zajednički zadatak je spriječiti da svijet, i multipolarni svijet prije svega, skliznu u nuklearni haos - kazao je Rjabkov.

Izjava o nuklearnom haosu iznesena je nakon komentara Alekseja Arbatova, istaknutog stručnjaka za kontrolu naoružanja, koji je sugerirao da bi bez dijaloga o strateškoj stabilnosti između Rusije i Sjedinjenih Država multipolarni svijet mogao kliziti u nuklearni haos.

Arbatov ej kazao da bi Rusija i Sjedinjene Države trebale da nastave dijalog o strateškoj stabilnosti nakon završetka rata u Ukrajini.

Arbatov je predložio da Rusija i Sjedinjene Države očuvaju Novi START, koji ističe 2026. godine, i da se dogovore o novom sporazumu o kontroli naoružanja. Nakon toga, kaže Arbatov, Kina, Britanija i Francuska mogle bi biti uključene u strateški dijalog, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo