16°C
Mostar 24°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 24°C
Bihać 18°C

10.07.2024 / 14:50 Svijet - Palestinska enklava

Izraelska vojska pozvala stanovnike da napuste Gazu: Kreću li nove vojne operacije?

Izraelska vojska pozvala stanovnike da napuste Gazu: Kreću li nove vojne operacije?
Foto: X
Izraelska vojska poziva sve stanovnike Gaze da napuste grad što je, kako smatraju posmatrači, znak neizbježnih novih vojnih operacija, prenosi danas dpa.

U pozivu objavljenom na arapskom, glasnogovornik izraelske vojske je rekao da bi ljudi trebali napustiti grad na sjeveru Pojasa Gaze i skloniti se u gradove Deir Al-Balah i Al-Zawiya u centru palestinske enklave.

Također je opisao koje rute mogu koristiti bez da naiđu na kontrolne tačke. Grad Gaza, upozorio je glasnogovornik, je opasna borbena zona. Mediji su javili da je izraelska vojska jutros u gradu distribuirala letke i pozvala ljude na evakuaciju.

Posljednjih sedmica, vojska je pozvala stanovnike nekoliko gradskih četvrti da iz njih izađu. Od tada je zabilježeno više žestokih sukoba u tim četvrtima, uključujuči i Šedžaiju.

Najnoviji poziv odnosi se na cijelo područje grada. Izraelske snage su izvele borbene operacije u gradu Gazi početkom rata, u oktobru prošle godine.

Od tada, borci palestinskog militantnog pokreta Hamas se pokušavaju regrupirati, kako u gradu Gazi tako i ostalim dijelovima enklave. Grad Gaza je među područjima koje je najteže pogođeno ratnim razaranjima.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo