19°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 19°C

10.07.2024 / 20:10 Svijet - Vlada je spašava?

Irska stjuardesa u Dubaiju optužena da je pila alkohol, mogla bi u zatvor

Irska stjuardesa u Dubaiju optužena da je pila alkohol, mogla bi u zatvor
Foto: Tori Towey
Protiv irske stjuardese Tori Towey u Ujedinjenim Arapskim Emiratima podignuto je više kaznenih prijava, koje uključuju "pokušaj samoubistva" i "konzumiranje alkohola".

Kako javlja BBC, vlasti u Emiratima su joj uništile pasoš, a u slučaj se diplomatskim kanalima uključila i irska vlada.

Kako javlja BBC, Towey se nalazi u Dubaiju, najvećem gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Pomaže joj advokatica i zagovornica ljudskih prava, koja je medijima rekla da je 28-godišnjakinja Irkinja "shrvana i iscrpljena", ali se "nada da će uskoro moći napustiti Dubai".

Radha Stirling, koja vodi grupu Zatvoreni u Dubaiju, rekla je da je jutros razgovarala s Towey i da se "stvari ipak pokreću". "Irska vlada djelovala je u rekordnom vremenu, obično ih ne vidimo da djeluju tako brzo", rekla je.

Advokatica je također rekla da je odjel za podršku žrtvama policije Dubaija u međuvremenu kontaktirao Towey.

"Očekujem da ćemo je uz taj diplomatski pritisak možda uspjeti vratiti kući čak i prije suđenja sljedeće sedmice, ali naravno moramo planirati da bi to moglo proći jako loše i da bi mogla završiti sa zatvorskom kaznom", rekla je advokatica za BBC News.

Stirling je ranije rekla da je Towey bila optužena za konzumaciju alkohola i pokušaj samoubistva.

"Irska vlada s pravom stoji iza nas u nastojanju da policija UAE-a odbaci slučaj protiv nje", rekla je.

BBC se obratio vladi UAE-a za komentar slučaja, ali zasad nije dobio odgovor.

Irski premijer nazvao je situaciju u kojoj se Towey nalazila "najužasnijim okolnostima". Simon Harris rekao je da je spreman intervenirati u njenom slučaju odgovarajući na pitanje čelnice Sinn Féina Mary Lou McDonald u donjem domu irskog parlamenta.

Obraćajući se u parlamentu, McDonald je rekla da je jučer razgovarala s Towey. Rekla je da je majka Tori Towey otputovala u Dubai kako bi bila s njom i da se "želi vratiti kući".

"Ona je bila žrtva najgrubljeg porodičnog nasilja", rekla je McDonald pa dodala: "Njen pasoš je uništen. Izrečena joj je zabrana putovanja."

Irska vlada trebala bi "apsolutno razjasniti vlastima Dubaija da se ni s jednom ženom ne smije postupati na ovaj način", rekla je McDonald dodajući da se s "irskom državljankom, Irkinjom, neće postupati na ovaj način".

Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je upoznato sa slučajem i da pruža konzularnu pomoć.

Stirling je rekla da Towey nije mogla priuštiti sebi advokata, "što joj je dodatno otežalo situaciju". Rekla je da bi, čak i ako se Towey proglasi nevinom, pravni proces mogao trajati "mjesece i mjesece", ali porodica je optimistična da će međunarodni pritisak pomoći.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo