Proljeće miriše na zovu, a miris zove miriše na djetinjstvo. Dok se priroda budi, sve više domaćinstava puni tegle i flaše ovim čudesnim napitkom koji ne samo da osvježava, već i pomaže imunom sistemu, smiruje kašalj i prosto mami osmijeh.
Ako ste u potrazi za pravim receptom, evo kako da sami napravite tradicionalni domaći sok od zove – bez konzervansa i vještačkih aroma.
Sastojci za sok od zove:
- 30–40 cvjetova svježe zove (ubrati daleko od puta i zagađenja)
- 3 litra vode
- 3 limuna (najbolje neprskani)
- 3 kg šećera
- 1 kesica limuntusa (limunske kiseline, oko 10 g)
Priprema soka od zove:Priprema zove: Pažljivo pregledajte cvjetove da ne bude insekata, nemojte ih prati, već ih samo dobro istresite. Ako ih operete – izgubiće dio mirisa i polena.
Potapanje: U velikoj šerpi ili plastičnoj posudi, stavite zovu i dodajte vodu. Isijecite limune na kolutove (sa korom) i ubacite u vodu. Pokrijte i ostavite da odstoji 24 do 48 sati na hladnom i tamnom mjestu.
Procijedite i kuhajte: Nakon što je zova odstajala, procijedite tečnost kroz gazu ili gustu cjediljku. Dodajte šećer i limuntus i kuhajte 10–15 minuta dok se šećer ne istopi. Sirup ne treba da ključa, samo da se lijepo sjedini.
Flaširanje: Vruć sirup sipajte u sterilisane staklene flaše, zatvorite ih i okrenite naopačke na nekoliko minuta da se vakumiraju. Ostavite da se ohlade.
Čuvanje: Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu. Otvorenu flašu držati u frižideru i potrošiti u roku od 7–10 dana.
Kako se koristi?Sok se pije razblažen s vodom (obično u razmjeri 1:6 ili po ukusu). Sjajan je i sa mineralnom vodom, a ljeti i uz kockice leda, list mente i kolutić limuna – prava domaća limunada, ali sa šmekom prirode, prenosi Ona.
Zašto piti zovu?Zova je poznata po brojnim blagotvornim dejstvima:
- Jača imunitet
- Ublažava simptome prehlade i gripa
- Dobar je diuretik
- Pomaže kod detoksikacije
- Smiruje kašalj i grlo
(Vijesti.ba)