Higijenski standardi u supermarketima trebalo bi da budu na visokom nivou.
Ipak, s obzirom na veliki broj kupaca, iluzorno je očekivati da prodavnice budu klinički čiste.
Stručnjakinja za prehrambene proizvode iz Potrošačkog centra Berlin podijelila je za "Buzzfeed" nekoliko korisnih savjeta koji potrošačima mogu pomoći da izbjegnu neprijatna iznenađenja, poput pokvarenog mesa ili ribe.
Posebnu pažnju, ističe ona, treba obratiti na rashladne vitrine i zamrzivače.
"Kondenzacija ili ledeni kristali na proizvodima ukazuju na temperaturne oscilacije, što je naročito problematično kod lako kvarljive robe", upozorava stručnjakinja.
Vitrine sa svježim mesom i ribom, dodaje ona, predstavljaju važan indikator higijenskih uslova. Sve u tom prostoru mora biti propisno rashlađeno, površine čiste, a i raspored proizvoda u vitrini može pokazati da li su uslovi zadovoljavajući.
Savjetuje se izbjegavanje sivog mesa ili onog koje ispušta sokove.
Miris je još jedan važan pokazatelj: "Dobar supermarket u odjeljenju sa mesom – ne miriše ni na šta", kaže stručnjakinja.
Posebno treba obratiti pažnju na podove.
"Na prvi pogled nehigijenski supermarket često ćete prepoznati po prljavim podovima, ljepljivim površinama ili smeću koje leži unaokolo", upozorava.
Ovi savjeti mogu pomoći potrošačima da makar donekle procijene higijenske uslove u supermarketu. Za detaljnije provjere ipak su zadužene nadležne službe, poput sanitarne inspekcije.
(Vijesti.ba)