Prema ruskoj nutricionistici Aleni Pareckoj, iako su oba povrća bogata hranjivim tvarima, njihova kombinacija u jednoj salati može imati i manje poželjne efekte.
Zašto?
Paradajz je bogat askorbinskom kiselinom, odnosno vitaminom C, dok krastavac sadrži enzim askorbinazu, koji razgrađuje ovaj vitamin i smanjuje njegovu učinkovitost. Na taj način se, prema riječima nutricionistice, dio korisnih sastojaka gubi prilikom zajedničke konzumacije.
Osim toga, zbog visokog udjela vode u krastavcima i kiselosti paradajza, kombinacija može izazvati nadutost i nelagodu u probavnom traktu, naročito kod osoba sa osjetljivim crijevima. U nekim slučajevima može dovesti i do dijareje.
Još jedan razlog za oprez: krastavac stvara alkalno, a paradajz kiselo okruženje u želucu – što može dovesti do neutralizacije korisnih nutrijenata u obje namirnice.
Povremeno uživanje u ovoj salati vjerovatno neće štetiti zdravim osobama, ali ako imate osjetljiv želudac ili probleme s probavom, možda biste trebali razmisliti o konzumaciji ovih namirnica odvojeno.
(Vijesti.ba)