22.05.2025 / 18:00 Ljepota i Zdravlje - Zdravlje žene

Ova greška pretvara med u otrov, a mnogi je prave

Ova greška pretvara med u otrov, a mnogi je prave
Foto: Ilustracija
Svjetski stručnjaci iz oblasti zdrave ishrane upozoravaju da se s medom, koji se inače smatra zdravom namirnicom, nikako ne smije pretjerivati.

Prema njihovom mišljenju, mladi ne bi trebali unositi više od dvije do tri kašičice ovog slatkog nektara dnevno, dok se osobama koje pate od određenih bolesti ne preporučuje više od jedne kašike dnevno.

Osobe s prekomjernom tjelesnom težinom, kao i one koje boluju od dijabetesa, ateroskleroze ili hipertenzije, moraju biti oprezne pri konzumiranju ove namirnice.

Nutricionisti također upozoravaju da svako može biti alergičan na med, bez obzira na godine.

Med sadrži kiseline i supstance koje mogu iritirati želudac, pa prekomjerno konzumiranje može izazvati gastritis, pa čak i čir.

Jedna od većih grešaka je stavljanje meda u vreo čaj.

Ako med dodate u ključalu vodu, on gubi korisna svojstva i proizvodi otrovne supstance. Kada pravite čaj, med ne treba dodavati u vrelu tečnost, već tek kada se ohladi i postane mlaka. Temperatura vode ne bi trebala prelaziti 40 stepeni Celzijusa.

„Med u ključaloj vodi proizvodi hidroksimetilfurfural, koji je otrov“, upozoravaju stručnjaci.

Hidroksimetilfurfural je organsko jedinjenje koje nastaje razgradnjom šećera (fruktoze i glukoze) pri visokim temperaturama, poput kuhanja, prženja ili karamelizacije.

U kontekstu meda, HMF se formira kada se med pregrije (npr. dodavanjem u ključalu vodu) ili kada se duže nepravilno skladišti.

Visok nivo HMF-a može ukazivati na degradaciju kvaliteta meda, a u većim količinama smatra se štetnim po zdravlje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo