28.05.2025 / 14:15 Zanimljivosti - Nezamislivo

Slovačka odobrava prodaju mesa mrkog medvjeda

Slovačka odobrava prodaju mesa mrkog medvjeda

Meso mrkih medvjeda, zaštićene vrste u Evropskoj uniji, uskoro bi moglo biti dostupno za jelo u Slovačkoj, pošto je vlada odobrila planove za prodaju.

Prošlog mjeseca, odobren je plan za odstrel oko četvrtine od 1.300 mrkih medvjeda u zemlji kao odgovor na neke nedavne smrtonosne napade.

Ovu mjeru koju je odobrila država kritikovali su zaštitnici prirode i opozicioni političari, čak i u Evropskom parlamentu.

Međunarodna unija za zaštitu prirode klasificirala je mrkog medvjeda kao „skoro ugroženu“ vrstu.

Međutim, slovačka vlada nastavlja s planom i ove sedmice je objavila da će se meso od ubijenih medvjeda prodavati kako bi se spriječilo bacanje.

Od sljedeće sedmice, organizacije pod upravom Ministarstva zaštite životne sredine moći će ponuditi meso na prodaju, pod uvjetom da su ispunjeni svi zakonski i higijenski uslovi.

Državni sekretar Filip Kufa nazvao je „rasipništvom“ to što su životinje ranije slane u objekte za odlaganje lešina. „Svaka odstrijeljena životinja koja ispunjava određene uslove bit će dostupna za jelo.

Zašto? Zato što je medvjeđe meso jestivo“, rekao je.

Medvjedi su postali političko pitanje u Slovačkoj nakon sve većeg broja napada na ljude, od kojih su neki bili smrtonosni.

Slovačka je po broju napada na drugom mjestu u Evropi, iza Rumunije za koju se procjenjuje da ima oko 13.000 mrkih medvjeda.

U Slovačkoj je prijavljeno ukupno 54 napada medvjeda od 2000. do 2020. godine. Prosječan broj napada također je porastao na 10 godišnje, pokazuju okvirne brojke. U aprilu je čovjek nastradao dok je šetao šumom u centralnoj Slovačkoj.

Ubrzo nakon toga, premijer Robert Fico je objavio da će početi odstrel.

„Ne možemo živjeti u zemlji u kojoj se ljudi boje da idu u šumu“, rekao je.

Najavio je da će biti ubijeno 350 mrkih medvjeda, što je brojka jednaka cjelokupnoj populaciji vrste u Španiji.

Njegova vlada tvrdi da je problem prenaseljenosti medvjeda uzrok povećanom broju napada.

Međutim, ekološke grupe i kritičari kažu da treba obratiti pažnju na predostrožnost.

Mihal Vižik, ekolog i poslanik Evropskog parlamenta iz opozicione stranke Progresivna Slovačka, rekao je prošlog mjeseca za BBC da je vladin plan „apsurdan“ i da nije uspio ograničiti broj napada „neviđenim uništavanjem ove zaštićene vrste“.

Vižik tvrdi da hiljade susreta medvjeda i ljudi godišnje prođu bez incidenata i da se nada da će Evropska komisija intervenisati.

Miroslava Abelova iz slovačkog ogranka svjetske organizacije Grinpis nazvala je plan uništavanja „potpuno nepromišljenim“, optužujući vladu da ignoriše zakone o zaštiti prirode i naučne savjete.

Mrki medvjedi su strogo zaštićeni direktivama EU i dozvoljeno ih je ubijati samo u izuzetnim slučajevima, kao što su prijetnje javnoj sigurnosti i kada ne postoje alternative.

Meso medvjeda se ne jede često u Evropi i smatra se delikatesom samo u nekoliko regija, kao što su dijelovi istočne Evrope i nordijske zemlje.

U većini zemalja članica EU, stroga pravila lova i zaštićeni status medvjeda znače da je meso rijetko dostupno. Kada jeste, to je obično kao rezultat lova pod licencom i nije uobičajeno u restoranima ili prodavnicama. Stručnjaci upozoravaju na rizik od trihinele – parazita koji može izazvati ozbiljne bolesti kod ljudi.

Propis Evropske unije o sigurnosti hrane zahtijeva da se meso medvjeda testira na larve trihinele prije nego što se pusti u prodaju.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti propisuje unutrašnju temperaturu kuhanja od najmanje 70 stepeni Celzijusa kako bi se parazit uništio.

Zamrzavanje, dimljenje ili sušenje mesa ne čini ga sigurnim.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo