Vjerovatno ste već čuli za važnost vlakana i fermentirane hrane poput kombuche, ali postoji jedan napitak koji često prolazi ispod radara - zlatno mlijeko.
"Zlatno mlijeko jedan je od mojih omiljenih načina za opuštanje i pružanje podrške probavi nakon cjelodnevnog jedenja", kaže nutricionistica Kara Hochreiter, dodajući kako je riječ o toplom, kremastom napitku na biljnoj bazi, obogaćenom kurkumom, đumbirom i cimetom.
Zašto je zlatno mlijeko dobro za naša crijeva?
Pomaže u smanjenju upala
Glavni sastojak zlatnog mlijeka, kurkuma, poznata je po snažnim protuupalnim svojstvima. Istraživanja pokazuju da kurkumin - aktivna tvar iz kurkume - može pomoći u smanjenju upale crijevne stijenke, što može biti korisno kod stanja poput upalnih bolesti crijeva.
Osim kurkume, u napitku se nalaze i druge protuupalne namirnice - cimet, đumbir i crni papar. Crni papar dodatno pojačava djelovanje kurkumina.
Potiče probavu
Đumbir se tradicionalno koristi za smanjenje mučnine i poboljšanje probave, ali također može potaknuti kretanje hrane kroz probavni sistem, poznato kao crijevna peristaltika. Aktivne tvari iz đumbira, poput gingerola i shogaola, potiču rad probavnih enzima i kontrakcije u crijevima.
Može pomoći kod zatvora
Dovoljna hidracija ključna je za redovnu stolicu. Iako najčešće razmišljamo o vodi, biljna mlijeka također doprinose unosu tekućine. Neka istraživanja također sugerišu da kurkuma može imati blagi laksativni učinak i pomoći kod simptoma sindroma iritabilnog crijeva (IBS), no potrebna su dodatna istraživanja.
Kako uključiti zlatno mlijeko u večernju rutinu
Topla čašica zlatnog mlijeka može biti savršen završetak dana. Ako još nemate večernju rutinu, sada je pravo vrijeme za početak - kvalitetan san podržava sve aspekte zdravlja, uključujući i probavu.
"Ako piće povežete s opuštajućim ritualom, ono postaje čin brige o sebi", kaže Hochreiter, prenosi Index.hr.
"Sporo ispijanje ovog toplog napitka može potaknuti parasimpatički živčani sistem - stanje ‘odmori se i probavi’ - što pomaže tijelu da se regenerira dok spavamo."
Priprema je jednostavna: u lončić stavite kokosovo ili drugo biljno mlijeko (može i obično kravlje), kurkumu, đumbir, cimet, malo crnog papra i zaslađivač po želji. Zagrijte do laganog vrenja i kuhajte 10-ak minuta. Ulijte u čašicu, smjestite se na udobno mjesto i polako pijuckajte.
Šta tražiti u napitku koji podržava zdravlje crijeva?
Ne postoji univerzalno najbolje piće za svačija crijeva.
Ali, evo nekoliko smjernica: